Janez Pavel I. (foto: Vatican News)

V nedeljo, 4. septembra 2022, bo Janez Pavel I., znan kot »papež nasmeha«, razglašen za blaženega.

Beatifikacijo Božjega služabnika Janeza Pavla I. bo na trgu svetega Petra 4. septembra vodil papež Frančišek. Med beatifikacijskim obredom bodo s prošnjo za beatifikacijo k papežu pristopili škof Belluna-Feltra Renato Marangoni, postulator postopka kardinal Beniamino Stella in vicepostulatorka Stefania Falasca. Svetemu očetu bo poklonjen relikviarij z relikvijo novega blaženega.

Molitveno bdenje

V soboto zvečer, 3. septembra, bo v baziliki svetega Janeza v Lateranu potekalo večerno molitveno bdenje, ki ga bo vodil kardinal Angelo De Donatis, generalni vikar rimske škofije. V lateranski baziliki se namreč nahaja sedež rimskega škofa, ki ga je Janez Pavel I. prevzel 23. septembra 1978. Molitveni večer bo bogat s petjem in branjem besedil, ki jih je napisal Janez Pavel I.

Zahvalna sveta maša

Zahvalna sveta maša za beatifikacijo se bo odvijala v nedeljo popoldne, 11. septembra, v škofiji Belluno-Feltre, in sicer na osrednjem trgu v Canalu d’Agordu, rojstnem kraju novega blaženega. Zbrani bodo škofje in verniki iz treh škofij, v katerih je Janez Pavel I. opravljal svojo duhovniško in škofovsko službo, in sicer iz beneškega patriarhata, škofije Belluno-Feltre in škofije Vittorio Veneto. Mašo bo daroval beneški patriarh Francesco Moraglia.

Navzoča tudi Cande

Beatifikacije Janeza Pavla I. se bo udeležila tudi 22-letna Candela Giarda, ki je leta 2011, ko je bila stara enajst let, ozdravela na priprošnjo »papeža nasmeha«. Cande, kot jo kličejo domači in prijatelji, je 22. julija 2011 skoraj umrla zaradi težke oblike encefalopatije. Ko se je zdravila bolnišnici, je župnik bližnje župnije José Dabusti predlagal, naj molijo k Janezu Pavlu I. za ozdravljenje – molitve so bile uslišane in deklica je čudežno ozdravela. Cande je danes mlada študentka veterine, ki ima v mestu Paranà, 500 kilometrov severno od Buenos Airesa, trgovino z medom. V Rim bo prišla skupaj z mamo Roxano Sousa in duhovnikom Joséjem. Za nekaj dni bodo odšli tudi v Canale d’Agordo, kjer bo 10. septembra zvečer v cerkvi sv. Janeza Krstnika s tamkajšnjo skupnostjo podelila svojo izkušnjo. Naslednji dan se bo prav tako udeležila zahvalne maše za beatifikacijo.

Vir: Vatican News – slovenska redakcija