foto: Wikipedia

Čeprav je vsak Marijin praznik na Brezjah še posebej slovesen, pa velja izpostaviti tudi današnji dan, prvi september. Prav na ta dan je bila kronana milostna podoba Marije Pomagaj. 

Prvega septembra 1907, na angelsko nedeljo, je škof Anton Bonaventura Jeglič z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. S tem slovesnim dejanjem je okronal milostno podobo Marije Pomagaj.

Katoliška cerkev ima navado, da krona podobe, ki so pri ljudeh posebno v časteh. Odkar so se na Brezjah dogajala izredna uslišanja, je vse bolj živa postajala misel, da bi kronali tudi podobo Marije Pomagaj.

Željo so sprožili frančiškani, velik Marijin častilec škof dr. Anton Bonaventura Jeglič pa je prosil za potrebno dovoljenje v Rim.

Apostolski Sedež je prošnjo uslišal in prosilca samega pooblastil, da kronanje izvrši. Za to slovesnost so izbrali angelsko nedeljo, 1. septembra 1907.

Že na predvečer se je zbralo veliko ljudi, cele množice pa so prihajale na Brezje še v nedeljo zjutraj z vlaki, vozovi, s kolesi, peš. V cerkvi so se navsezgodaj začele maše in se vrstile druga za drugo, spovednice so bile oblegane, tisoči so prejeli sveto obhajilo.

Ob devetih se je zbralo na Brezjah nad 30.000 vernikov, ki jih je privabila ljubezen do Matere Marije. Škof Jeglič je, obdan z več kot sto duhovniki, z zlatima kronama okrasil Marijo in Božje Dete v njenem naročju. Kroni je izdelal znani zlatar Ivan Kregar v Ljubljani. Angelska nedelja je od takrat poseben praznik za Brezje.

Več informacij najdete na spletni strani slovenskega narodnega svetišča na Brezjah.

Letos obhajamo 115. obletnico kronanja. Program slovesnosti:

Petek, 2. septembra 2022, po večerni sveti maši ob 19. uri

Klemen Torkar in Citrarska skupina KD Ihan – Koncert Mariji…

Citrarska skupina Kulturnega društva Ihan skupaj s tenoristom Klemnom Torkarjem letošnjo jesen pripravlja koncerte poimenovane preprosto, Mariji… Na koncertu bodo poslušalcem predstavili poznana klasična dela skladateljev različnih obdobij (Orff, Durante, Mozart, Vivaldi, Schubert, Caccini, ipd.) v zanimivih priredbah za citre in glas, ter izbor najlepših pesmi posvečenih Mariji.

Sobota, 3. septembra 2022, ob 19. uri

Predvečer praznovanja kronanja, slovesna sveta maša na trgu pred baziliko Marije Pomagaj

Somaševanje bo vodil novomašnik Janez Pavel Šuštar. Sveti maši bo sledila procesija s podobo Marije Pomagaj in lučkami po vasi.

Nedelja, 4. septembra 2022, ob 10. uri

Slovesno sveto mašo ob prazniku kronanja, bo na trgu pred baziliko Marije Pomagaj daroval stiški opat p. Maksimilijan File.

Prvo nedeljo v septembru poleg praznika kronanja milostne podobe Marije Pomagaj praznujemo tudi angelsko nedeljo.

Na Brezjah bo popoldne zaznamovano s priprošnjo za nove duhovne poklice:
Ob 15. uri bo molitev za nove duhovne poklice
Ob 16. uri sveta maša na trgu pred baziliko Marije Pomagaj. Somaševanje bo vodil provincial p. Marjan Čuden.

Vabljeni k molitvi za nove duhovne poklice, k molitvi za spravo, ob skrunitvi milostne podobe Marije Pomagaj.

C. R.