foto: twitter

Papež Frančišek je ob današnjem svetovnem dnevu zdravja ponovil poziv k cepljenju proti covidu-19. Hkrati je opozoril, da je mogoče le skupaj zgraditi pravičnejši in bolj zdrav svet. Vatikan je sicer ob današnjem svetovnem dnevu opozoril na nesprejemljivo neenakost pri zdravstveni oskrbi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“Vsi smo poklicani za boj proti pandemiji. V tem boju so pomembno orodje cepiva,” je dejal sveti oče in opozoril, da vsi ljudje, predvsem najšibkejši, potrebujejo podporo.

84-letnega papeža so januarja letos že cepili proti covidu-19. Takrat je dejal, da nima razumevanja za tiste, ki nasprotujejo cepljenju. “Kdor se ne cepi, na kocko ne postavlja samo lastnega življenja, ampak tudi življenja drugih,” je dejal v pogovoru za italijanski radio.

Vatikan je sicer ob svetovnem dnevu zdravja opozoril na nesprejemljivo neenakost pri zdravstveni oskrbi. Pandemija je okrepila prepad med bogatimi in revnimi deželami, posledice pa občutijo predvsem ljudje, ki najbolj potrebujejo zaščito in imajo slab dostop do zdravstvene oskrbe, je ocenil prefekt dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju, kardinal Peter Turkson. Dodal je, da je lansko leto opozorilo predvsem na to, da se nihče ne more rešiti sam.

Namesto nacionalnih interesov ter pravil trga bi morali prevladovati bratstvo, pravičnost, enakost, solidarnost in vključevanje, je še dejal kardinal ter menil, da bi morali posebno pozornost nameniti duševnim stiskam.

Pandemija po besedah Turksona zelo ogroža duševno zdravje. Ob tem je kardinal zahteval boljše pogoje dela za zdravstvene delavce ter več pozornosti za zdravstvene ustanove, predvsem tiste, ki so brez vsake državne finančne podpore. V številnih odročnih krajih medicinska oskrba sloni izključno na cerkvenih zatočiščih ali zatočiščih drugih verskih skupnosti, je še dejal.

Katoliške ustanove imajo po svetu več kot 5000 bolnišnic ter več kot 15.000 ambulant za zdravniško pomoč ali izdajo zdravil.

STA