foto: STA, Dpa

Piše: STA

Papež Frančišek je danes sklenil svoj večdnevni obisk v Mongoliji. Pred vrnitvijo v Rim je v prestolnici Ulan Bator odprl katoliško zavetišče za brezdomce. Frančišek je kot prvi papež obiskal Mongolijo, kjer je okoli 1500 katolikov.

Frančišek je zadnji dan obiska v Mongoliji zaključil z dobrodelnostjo. Na obrobju prestolnice Ulan Bator se je udeležil slovesnega odprtja katoliškega zavetišča za brezdomce in žrtve nasilja v družini ter se srečal z zaposlenimi v cerkveni humanitarni organizaciji Karitas, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po uradni poslovilni slovesnosti na letališču Džingiskan je nato opoldne po krajevnem času odletel nazaj v Rim.

86-letni Frančišek je prvi papež, ki je obiskal Mongolijo, prostrano državo med Rusijo in Kitajsko z nekaj več kot tremi milijoni prebivalcev. V državi prevladujejo predvsem posebne oblike tibetanskega budizma in šamanizma, katolikov pa je le okoli 1500.

Papež se je med obiskom Mongolije osredotočil na krepitev majhne katoliške skupnosti v državi in spodbujanje medverskega dialoga. Frančišek se je sicer v svojih nagovorih obračal tudi na sosednjo Kitajsko, s katero si Vatikan prizadeva izboljšati odnose.

Že ob prihodu v Mongolijo v petek je Kitajski poslal sporočilo “enotnosti in miru”. V nedeljo pa je pri sveti maši v mongolski prestolnici, ki so se je udeležili tudi katoliki iz bližnjih azijskih držav, še posebej pozdravil kitajske vernike in jih pozval, naj bodo “dobri kristjani in dobri državljani”.

Frančiška danes okoli 17.20 pričakujejo v Rimu, od koder se bo nato podal v Vatikan. Obisk v Mongoliji je bila njegova že 43. pot v tujino in četrta letos.