foto: Vatican Media

Letošnji 7. december je bil za Marijino Delo – Gibanje fokolarov dan zahvale in spomina posvetitev Chiare Lubich Bogu pred 80 leti. Bog je tako človeštvu daroval posebno karizmo edinosti.

7. decembra dopoldne je papež Frančišek sprejel v posebno avdienco predsednico Margaret z Vrhovnim svetom in delegati.

Iz hvaležnosti za velik dar karizme edinosti bo sveto mašo v soboto 9. 12. ob 10:30 pri Mariji Pomočnici na Rakovniku daroval apostolski nuncij v Sloveniji msgr. dr. Jean-Marie Speich.

Prav tako v soboto, 9. decembra bo ob 20h spletna povezava članov gibanja z vsega sveta, namenjena tem dogodkom.

V soboto, 16. decembra pa bo od 16.00 do 17.00 po naših lokalnih skupnostih adventnica, ki jo bo mogoče spremljati preko zoom povezave ali youtube.

Papež fokolarinom: Ljudje tudi danes hrepenijo po edinosti

Papež Frančišek je ob današnji 80. obletnici Gibanja fokolarov sprejel predstavnike gibanja z vsega sveta. Spodbudil jih je k delu za mir. Spomnil jih je namreč na navdih k življenju za edinost ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich med drugo svetovno vojno. Svet tudi danes potrebuje graditelje bratstva, je dejal sveti oče. Obenem pa jih je spodbudil, naj se izogibajo duhovni posvetnosti, ki je neskladje med tem, kar smo, in tem, kar počnemo.

Vse se je začelo med drugo svetovno vojno, ko je 7. decembra 1943 v Trentu Chiara Lubich izrekla svoj DA Bogu in se mu tako popolnoma darovala. Po 80 letih še vedno divjajo mnoge vojne, je spomnil sveti oče. Zato je predsednico gibanja Margaret Karram, ki jo je ljubeče nagovoril z besedo ’kardinalka’, sopredsednika Jesusa Morana in predstavnike gibanja z vsega sveta spodbudil, naj bodo predvsem pričevalci in graditelji miru.

»Danes na žalost svet še vedno pretresajo številni konflikti in zato so potrebni ustvarjalci bratstva in miru med ljudmi in narodi. Chiara je govorila: ’Biti ljubezen in širiti ljubezen je splošni cilj gibanja Marijinega Dela’. In vemo, da se samo iz ljubezni rodi sad miru,« je zbranim dejal Frančišek.

Jokal sem …

Nato je odložil papirje in spontano spregovoril o svojem obisku Redipuglie ob 100. obletnici začetka prve svetovne vojne, ko je jokal na vojaškem pokopališču. Vsakega 2. novembra obhaja sveto mašo na enem od vojaških pokopališč, kjer vidi pokopane mlade vojake. »Vsa ta življenja so uničena zaradi vojne,« je dejal Frančišek.

In vendar se vojne ne končajo. »V vojni so vsi poraženci. Pridobijo samo proizvajalci orožja. Če eno leto ne bi proizvajali orožja, bi izkoreninili lakoto v svetu. To je strašno,« je dejal sveti oče.

Hrepenenje po edinosti

»Po dveh tisočletjih krščanstva se hrepenenje po edinosti marsikje po svetu še naprej izraža v srce parajočem joku, ki prosi za odgovor,« je dejal papež. Ob tem je spomnil na pričevanje Božje služabnice Chiare Lubich, ki je med tragedijo druge svetovne vojne slišala ta krik človeštva in se nato odločila dati vse svoje življenje, da bi se ta ‘Jezusova oporoka’ uresničila.

Chiara se je Bogu popolnoma in korenito posvetila, potem ko je navdih za to dobila med povsem običajnim dejanjem, ko je šla kupit mleko za svojo družino. »Iz tistega njenega DA,« je poudaril Frančišek, »se je rodil duhovni val, ki se je razširil po vsem svetu, da bi vsem ljudem sporočil, da je lepo živeti evangelij z eno samo preprosto besedo: edinost. Edinost pa pomeni tudi skladnost: skladna edinost.«

Pobude, načrti, spreobrnitve, poklici

To sporočilo je osem desetletij odzvanjalo med mladimi, v skupnostih, družinah, med posvečenimi, duhovniki, škofi, pa tudi v različnih družbenih okoljih: šolah, ekonomiji, umetnosti, kulturi, medijih ter še posebej na področju ekumenskega in medverskega dialoga.

»Bili ste dejavno orodje velikega razcveta dejavnosti, pobud, načrtov in predvsem ’novih rojstev’, spreobrnjenj, poklicev in življenj, darovanih Kristusu in bratom,« jim je dejal papež.

Medsebojno poslušanje in ozračje družine

Za naprej papež Frančišek članom Gibanja fokolarov poleg prizadevanja za mir na srce polaga, naj v dinamični zvestobi živijo karizmo ter trenutke krize sprejmejo kot priložnosti za dozorevanje, doslednost in realizem.

Kot najpomembnejše pa je sveti oče člane gibanja povabil, naj si prizadevajo za uresničenje sanj, po katerih bi Cerkev postala popolnoma sinodalna in misijonska. To naj se začne v skupnostih, v katerih naj bi si prizadevali za slog sodelovanja in soodgovornosti, tudi na ravni vodenja.

Spodbudil jih je k širjenju ozračja medsebojnega poslušanja in družinske topline, v katerem se med seboj spoštujemo, skrbimo drug za drugega, s posebno pozornostjo do najbolj šibkih in potrebnih pomoči. Zato pa je potrebna dobra komunikacija in iskren dialog, je prepričan papež.

Nedoslednost – najhujše proti-pričevanje

Papež je fokolarine povabil k zvestobi karizmi, da bi povsod sejali edinost in predvsem, da bi ostali čuječi pred duhovno posvetnostjo. Nedoslednost med tem, kar govorimo, in tem, kar smo, je največje proti pričevanje, je dejal.

Rešitev je v tem, da se vedno vrnemo k evangeliju, ki je korenina naše vere in vaše zgodovine: evangelij ponižnosti, služenja brez interesov in preprostosti.

Marjana Debevec, tiskovna predstavnica Gibanja fokolarov