V soboto, 9. decembra, bo v katedrali v avstrijskem Linzu svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema. Tja se bo odpravila tudi delegacija slovenskih, odraslih in zamejskih skavtov, ki bo Luč miru iz Betlehema prinesla v domovino.

Geslo letošnje akcije je Premostimo in razsvetlimo, s katerim se želimo s pomirjujočim tonom ozreti nazaj. Poletje je bilo velika preizkušnja za čisto vse. Pokazali smo, da lahko stopimo skupaj in tako premostimo ovire, ki so med nami. Nismo bili le skavti tisti, ki smo se hitro odzvali na težke preizkušnje, pač pa vsi ljudje, ki so odprli svoje srce in hiteli na pomoč. Poleg dogajanja po Sloveniji v preteklem poletju, se poslanica ozre tudi na grozote, ki se odvijajo po svetu, ter nas hkrati opominja na srečo, ki jo imamo, da živimo na tako mirnem koncu sveta. Premalokrat si priznamo in se zavemo, da naredimo nekaj dobrega, zato smo želeli, da bi poslanica dala občutek trepljanja po rami, ki nam da zagon, da v težkih preizkušnjah pogumno vztrajamo.

»Drug drugemu lahko v še tako hudi preizkušnji prinašamo Luč upanja. Postavimo most, kjer ga ni. Prižgimo luč, kjer še ne gori,« nas nagovori del poslanice.

Plamen Luči miru iz Betlehema tudi letos spremlja dobrodelni namen. Z večino zbranih sredstev želimo neposredno pomagati najbolj prizadetim otrokom v letošnjih ujmah. Družine na teh območjih bodo posledice (tako materialne, kot tudi duševne) čutile še precej časa, zato menimo, da lahko skavti pripomoremo z našo vzgojo, ki je celostna, vsebuje varovalne dejavnike na področju duševnega zdravja, hkrati pa je tudi igriva in sproščena. Z zbranimi sredstvi bomo tako organizirali dve vikend zimovanji za otroke in mlade iz prizadetih območij. Tudi letos bomo med 10 in 20 odstotki zbranih sredstev namenili v Sklad Sv. Lucije, ki je namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in socialnih stiskah naših članov.

Prostovoljne prispevke bomo zbirali med deljenjem plamena Luči miru iz Betlehema, pomagate pa lahko tudi z donacijami preko SMS-sporočil s ključno besedo LUC1 ali LUC5 na 1919.

Želimo si, da bi plamen našel pot do čim več ljudi in na božični večer grel srca družin po Sloveniji. Tako bomo v nedeljo, 10. decembra, Luč miru iz Betlehema ponesli po vseh stegih (lokalnih enotah), ki jo bodo v naslednjih dveh tednih ponesli do ljudi. Prav tako bomo plamen Luči miru iz Betlehema in njegovo sporočilo delili z najvišjimi predstavniki naše države. Ponesli jo bomo tudi do nekaterih ministric in ministrov, varuha človekovih pravic, veleposlaništev, policije, vojske in civilne zaščite.

Luč miru vsako leto v Betlehemu, v votlini Jezusovega rojstva prižge avstrijski skavt, ki se je v tistem letu še posebej izkazal in jo prinese v Avstrijo, kamor jo hodimo iskat tudi slovenski skavti. Zaradi vojne pa je to letos storila izraelska deklica, ki je plamen na letališču predala letošnjemu glavnemu nosilcu, avstrijskemu skavtu Michaelu.

Začetek projekta sega v leto 1986, ko so na avstrijski televiziji ORF organizatorji v zahvalo sodelujočim v dobrodelni oddaji delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije in posameznike. Luč miru iz Betlehema skavti v Slovenijo prinašamo že 33 let.

Skavti.net