Bazilika sv. Petra (foto: Wolfgang Stuck / Wikipedia)

Papež Frančišek, ki je nedavno omenil možnost, da bi se zaradi vse slabšega zdravja lahko upokojil, bo v soboto na konzistoriju v Vatikanu umestil 20 novih kardinalov. Ti prihajajo z vsega sveta, številni med njimi pa bi lahko sodelovali pri izbiri Frančiškovega naslednika.

Tokratni konzistorij je osmi, odkar je bil Frančišek leta 2013 izvoljen za novega papeža. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bi lahko papež na njem namignil, kakšno katoliško cerkev želi pustiti za seboj.

Med novimi kardinali so tudi takšni, ki so znani po naprednih stališčih in pastoralnem delu, prihajajo pa z vsega sveta – od Brazilije do Nigerije, Indije, Singapurja in Vzhodnega Timorja.

Nadškof Dilija Virgilio Do Carmo Da Silva bo postal prvi kardinal Vzhodnega Timorja, 48-letni italijanski misijonar Giorgio Marengo, ki deluje v Mongoliji, pa bo najmlajši kardinal na svetu.

Med odmevnejšimi je tudi imenovanje škofa San Diega v Kaliforniji Roberta McElroya, ki podpira istospolne katoličane ter je kritičen do pozivov, da bi ameriškim politikom, ki podpirajo splav, odrekli možnost obhajila.

Med novinci sta tudi škof Peter Okpaleke iz Nigerije in nadškof brazilskega Manausa Leonardo Ulrich Steiner.

Trije novi kardinali so že člani rimske kurije. To so Britanec Arthur Roche of Britain, Lazzaro You Heung-sik iz Južne Koreje ter Španec Fernando Vergez Alzaga.

Papež je za kardinala predlagal tudi 80-letnega zaslužnega škofa belgijskega Genta Lucasa Van Looya, a je ta sam zaprosil, naj ga ne umesti, potem ko se je nanj vsul plaz kritik zaradi njegovega ravnanja v primerih spolnih zlorab otrok s strani duhovnikov, poroča AFP.

Po današnji umestitvi v vatikanski Baziliki svetega Petra se bodo novi kardinali pridružili dvodnevnemu srečanju kardinalskega zbora, ki se bo začelo v ponedeljek. Na njem naj bi razpravljali o reformi rimske kurije.

Konzistorija se bo na povabilo papeža udeležil tudi kardinal Angelo Becciu, proti kateremu poteka vatikanski sodni proces zaradi poneverbe. Ta se bo nadaljeval septembra, kardinal Becciu pa vztraja, da je nedolžen.

Sklic konzistorija je podžgal ugibanja, da se Frančišek umika s čela Cerkve. Papež, ki je v zadnjih mesecih odpovedal številne dogodke in zaradi bolečin v kolenih uporablja invalidski voziček, je julija dejal, da so “odprta vrata” za njegov odstop.

Če bo Frančišek sledil svojemu predhodniku Benediktu XVI. in odstopil, bodo sklicali konklave vseh kardinalov, mlajših od 80 let, na katerem bodo izvolili novega papeža.

Med 132 kardinali, ki bi trenutno lahko sodelovali pri izvolitvi novega papeža, jih je okoli 90 imenoval Frančišek. Strokovnjak za Vatikan Bernard Lecomte je za AFP opozoril, da to še ne pomeni, da bo njegov naslednik imel enake prioritete. Sedanji papež, ki prihaja iz Argentine, si prizadeva za bolj vključujočo in transparentno Cerkev ter veliko pozornosti posveča najranljivejšim v družbi.

STA