foto: intoleranceagainstchristians.eu

Danes, 16. novembra 2021, praznujemo mednarodni dan strpnosti. Številne organizacije ozaveščajo o pomenu strpnosti za našo družbo in opozarjajo na trenutno zahtevno dinamiko nestrpnosti, ki prizadene ljudi po vsem svetu.

Opazovalnica za nestrpnost in diskriminacijo kristjanov v Evropi je danes predstavila podatke o primerih kristjanofobije v letu 2020. Izpostavili so, da ko skozi vse leto dokumentirajo, poročajo in analizirajo primere nestrpnosti in diskriminacije kristjanov v Evropi, vidijo, da je treba opraviti veliko dela za ustrezno obravnavo tega žalostnega in naraščajočega pojava. Kristjane želijo opolnomočiti, da bi imeli sposobnost, da se pravilno odzovejo na krivične situacije in si upajo spregovoriti. Poleg tega želijo o tem vprašanju seznaniti širšo javnost, ker je boj proti nestrpnosti do kristjanov v zdravi demokraciji koristen tako za kristjane kot za nekristjane. Eden od načinov za to je sodelovanje z mednarodnimi organizacijami, kot sta Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) in njen Urad za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR).

Poročilo OVSE-ja o primerih kaznivih dejanj in sovražnega govora za leto 2020 vsebuje 980 zločinov iz sovraštva proti kristjanom. Skoraj 600 teh dokumentiranih primerov jih je posredovala Opazovalnica.

SŠK