V knjigarni Demokracije na Linhartovi cesti 13 v Ljubljani je v okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje Založbe Nova Obzorja danes potekal pogovor s teologom, novinarjem, urednikom in publicistom Gašperjem Blažičem. Pogovor z gostom je vodil Metod Berlec.

V okviru Demokracija Magazin Toura oziroma Vseslovenske turneje naše založbe prirejamo pogovore v različnih slovenskih krajih z avtorji knjig, ki so nedavno izšle pri založbi Nova Obzorja.

Gašper Blažič se je rodil leta 1979. Obiskoval je osnovno šolo v domačem Smledniku pri Medvodah. Maturiral je na Škofijski klasični gimnaziji v Ljubljani, diplomiral pa na Teološki fakulteti v Ljubljani.

Že v času študija pa se je angažiral kot novinar revije Demokracija in nato tudi njene spletne strani, članke pa je pisal tudi za nekatere druge publikacije, precej let je bil tudi redni komentator portala Časnik.si.

Je soavtor knjige »Stavka, ki je iztirila rdeči režim« in avtor knjige »Slovenija, vstan’!«. Sedaj je tudi urednik deska spletne strani Demokracija.si ter urednik portalov Blagovest.si in Molitev.si.

Odmik od političnega komentiranja

Blažič je povedal, da sta portala, ki ju ureja, nastala tudi na pobudo založbe Nova obzorja, da bi polje duhovnosti tudi na tak način približali občinstvu, hkrati pa je tudi sam čutil potrebo, da se malo odmakne od političnega komentiranja. A ne skrbite, kot politični komentator bo spet aktivnejši po novem letu.

Šmarnična branja

Knjižica »Po Marijinih stopinjah« je nastala na podlagi prispevkov, ki jih je objavljal na portalu Blagovest.si. Portal je nastal 25. aprila letos in maja je želel bralcem ponuditi dnevna razmišljanja, podobno kot maja v cerkvah potekajo šmarnična branja. Tako je nastalo 31 tekstov za 31 dni, ki ponujajo izobraževanje na preprost način.

Vloga Marije je za kristjane zelo pomembna, jo je pa, pravi Blažič, težko opisati. Marija ni Bog, je pa zelo pomembna oseba, mati Boga, ki se je učlovečil, in nihče ni bil Jezusu bližje, kot ona. Na njeno priprošnjo je Jezus naredil prvi čudež … »V Medžugorju na romarski poti je cilj evharistija, sveta maša; Marija ni cilj, je tista, ki nas spremlja k Jezusu,« pravi Blažič. Sam je bil v Medžugorju prvič leta 2004, a takrat, se spominja, še ni imel takega odnosa do Marije, je pa s srcem začel sprejemati rožni venec. In v Medžugorju je doživel tudi čudežno ozdravitev kolena, ki je še danes nepojasnjena.

Pomemben je osebni odnos

Poglavja v knjigi so razdeljena na tri dele; najprej je teološko razmišljanje, sledi vprašanje za razmislek in na koncu predlog za molitev za tisti dan. Na ta način je Blažič želel bralca spodbuditi v bolj oseben odnos do vsebine, saj prav osebni odnos danes zaradi močne sekularizacije izginja. Vsebinsko sledi Marijini življenjski zgodbi, in sicer v skladu s Svetim pismom in rožnim vencem.

»Marija je žena, ki je Bogu rekla DA, pa ni vedela, kaj se bo zgodilo, šlo je za veliko tveganje, in ostala mu je zvesta do konca, kljub velikemu trpljenju in negotovosti.«

Več si lahko preberete in video ogledate TUKAJ

Knjigo lahko naročite TUKAJ.

C. R.