Papež se je v pogovoru z Bidnom zadržal precej dlje kot z njegovim predhodnikom Trumpom. (foto: posnetek zaslona)
Danes, v petek, 29. oktobra 2021, je papež Frančišek sprejel v avdienco g. Josepha R. Bidna, predsednika Združenih držav Amerike, poroča Vatican News. Ameriški predsednik se je zatem srečal še s kardinalom Pietrom Parolinom, državnim tajnikom, ob katerem je bil msgr. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose z državami.

 

Zanimivo je, da ob tem vatikanski spletni portal ne navaja podrobnosti pogovorov. Omenja zgolj to, da so se “med prisrčnimi pogovori” so se zaustavili ob skupnem prizadevanju pri zaščiti in skrbi za planet, o zdravstveni situaciji in boju proti pandemiji covid-19, kakor tudi pri temi o beguncih in pomoči migrantom. Spregovorili so tudi o varstvu človekovih pravic, vključno s pravico verske svobode in svobode vesti.

Pogovor je tudi omogočil izmenjavo pogledov o nekaterih aktualnih mednarodnih vprašanjih znotraj okvirja srečanja G20 v Rimu, kakor tudi glede pospeševanja miru v svetu preko političnih pogajanj.

STA je bila glede srečanja med papežem in Bidnom nekoliko manj skopa. Poroča, da je papež Frančišek je danes v Vatikanu na zasebni avdienci sprejel ameriškega predsednika Joeja Bidna. Po srečanju, ki je trajalo več kot dobro uro, so sledili politični pogovori v širšem krogu, tudi z ameriškim državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz Bele hiše.

Ameriškega predsednika so ob začetku večdnevnega potovanja po Evropi sprejeli vatikanski dostojanstveniki pred Apostolsko palačo. Sprva je bilo sicer predvideno, da bo Bidnovo srečanje s papežem za zaprtimi vrati trajalo manj kot uro. Po pogovorih s Frančiškom se je Biden sestal tudi z vatikanskim državnim sekretarjem kardinalom Pietrom Parolinom.

Pogovori s Frančiškom naj bi se med drugim osredotočili na boj proti pandemiji covida-19, podnebne spremembe in globalni boj proti revščini, so pred avdienco sporočili iz Bele hiše.

Ali je kateri od voditeljev odprl vprašanje o umetni prekinitvi nosečnosti, o čemer so mediji ugibali pred srečanjem, zaenkrat ni znano. Bidnova vlada podpira pravico do splava, kar je v nasprotju s stališčem katoliške cerkve. Papež se je distanciral od pritiska konservativnih ameriških škofov, da zavrnejo obhajilo politikom, ki podpirajo pravice do splava, kar bi vključevalo tudi Bidna. Papež je poudaril, da morajo biti škofje pastirji in ne politiki.

Bidna, ki je šele drugi katoliški predsednik v zgodovini ZDA, je v Vatikanu spremljala njegova soproga Jill, oblečena v črno obleko in tančico, kot je tradicionalno ob srečanju s papežem, poročajo tuje tiskovne agencije. Frančišek je Bidnu podaril keramičen kipec Romar ter dokumente o njegovem papeževanju. Biden je Frančišku podaril leta 1930 ročno izdelano papeško pregrinjalo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Pri tem navaja, da je pogovor med Bidnom in papežem trajal uro in petnajst minut. Srečanje Frančiška z nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom leta 2017 je trajalo pol ure, z Barackom Obamo leta 2014 pa 50 minut.

Biden, ki redno zahaja v cerkev, velja za predanega katoličana. Vatikan je prvič obiskal leta 2016, leto po tragični smrti sina Beauja, poroča STA.

Slovenski mediji torej ne poročajo o tem, kaj sta se Biden in papež pogovarjala glede splava. Nekoliko bolj zgovorni pa so bili hrvaški mediji. Tako naj bi Biden pojasnil, da ne želi izkoristiti svoje avtoritete za javni zagovor pravice do splava. Prav njegovo stališče do splava naj bi botrovali zahtevam, naj se mu ne podeli obhajila. Stališče papeža Frančiška pa je, da obhajilo ni “nagrada”, pač pa potreba vernika, zato naj bi zavrnil zahtevo nekaterih ameriških škofov, naj se politikom, ki zagovarjajo splav, odkloni sveto obhajilo.

Ne glede na to pa točni podatki o tem, kaj točno sta se pogovarjala, niso znani, saj je bil dostop medijev omejen, Biden in papež pa sta se pogovarjala na štiri oči, brez navzočnosti novinarjev, kar naj bi sprožilo proteste nekaterih medijev, vendar je bila vatikanska administracija odločna. Tako da rezultat pogovorov dejansko ni znan. BBC denimo poroča, da se papež Frančišek in Biden nista pogovarjala o abortusu.

C. R.