foto: STA / Robi Poredoš

Frančiškanski pater Martin Krizolog Cimerman, ki že dobra tri desetletja vodi slovensko cerkev sv. Cirila na Manhattnu v New Yorku, je v družbi več kot 100 ameriških Slovencev na domu družine Branc v Pensilvaniji praznoval svojo zlato mašo.

Pater Krizolog cerkev sv. Cirila, ki je bila ustanovljena leta 1916 ter je še vedno duhovni in kulturni center Slovencev v New Yorku, vodi od leta 1992.

“On je res en tak magnet, da prihajajo tudi tisti, ki niso redni obiskovalci cerkve. Ima eno karizmo,” je povedala Mija Branc, ki skupaj z družino že od leta 1996 doma gosti tradicionalno tako imenovano piknik mašo v Saylorsburgu v Pensilvaniji. “Tokratna je malce večja seveda,” je dodala.

Krizolog je imel v Sloveniji pet praznovanj zlatih maš, med drugim od Viča, preko Krvave peči do Ježice, kjer je imel pred pol stoletja svojo prvo mašo. “Spomnim se je kot, da je bila včeraj ta moja prva maša na Ježici z ljudmi v narodni noši. Vesel sem, da sem se odločil za ta poklic. Nikoli se nisem dolgočasil, ker sem rad z ljudmi. To te osrečuje in šli bomo naprej dokler – kot pravijo nekateri – ne odidemo v večna lovišča,” se je pošalil Krizolog.

Kot duhovnik v ZDA deluje 31 let in pravi, da se človek v državi, kjer je preko tisoč ver nauči strpnosti, in spoštovanja do sočloveka. “To mi je v veliko zadoščenje in gre tudi za poslanstvo duhovnika, da smo drug z drugim spoštljivi in potrpežljivi. Ljudje imajo v Sloveniji morda neko nezanesljivost v sebi, ker smo majhen narod in v večjih je več samozavesti in v množici se ekstremi sami nevtralizirajo,” je dejal.

Pridigo med slavnostno mašo mu je prihranil upokojeni profesor Pravne fakultete Janez Kranjc z govorom o poklicu in poslanstvu duhovnika. Pri maši pod šotorom je z igranjem na orgle sodeloval znani slovenski saksofonist Lenart Krečič, peli pa sta Marta Konec in Aleksandra Krečič.

Maše se je udeležila tudi delegacija veleposlaništva Slovenije v Washingtonu, iz New Yorka pa je prišel veleposlanik pri ZN Boštjan Malovrh.

Krizolog je po maši zbrane pozval, naj darujejo za žrtve nedavnih poplav v Sloveniji in požarov na otoku Maui na Havajih in dodal, da lahko to storijo tudi preko cerkve sv. Cirila.

“Za začetek imamo na voljo ričet, domač pečen kruh, brez čevapčičev seveda ne gre in veliko je tudi drugih dobrot,” je prisotne, ki so prišli med drugim iz New Yorka, Severne Karoline, Pensilvanije, New Jerseyja in Slovenije na koncu pozvala Mija Branc.

STA, C. R.