Doma Cerkev po svetu Nekdanji musliman, ki se je spreobrnil v krščanstvo, postal jezuit in bil...

Nekdanji musliman, ki se je spreobrnil v krščanstvo, postal jezuit in bil deležen groženj s smrtjo, pred kratkim imenovan za pomožnega škofa v Turčiji

188
P. Antuan Ilgit SJ (foto: posnetek zaslona)

Da kristjani v Turčiji živijo skoraj v katakombah, je že dolgo znano. So sicer neznatna manjšina, ki pa svoje krščanske identitete ne sme javno kazati – ne glede na to, da je sedanja Turčija tudi domovina sv. Pavla. 

V tej državi sicer kot nadškof v Izmirju deluje slovenski duhovnik pater Martin Kmetec. Večina države pa nima redne cerkvene hierarhije, ampak apostolski vikariat v Anatoliji. Slednji ima od začetka tega tedna novega pomožnega škofa. To je postal jezuit p. Antuan Ilgit, po rodu Turek iz Nemčije, sicer nekdanji musliman, ki se je spreobrnil v krščanstvo. Zaradi tega je bil s strani rojakov v Nemčiji hudo preganjan, deležen je bil fizičnega nasilja in groženj s smrtjo, poroča hrvaški portal Bitno.net.

51-letni Ilgit je bil rojen v Nemčiji v turški družini, ki pripada sunitskemu islamu. Kasneje se je z družino vrnil v Turčijo in tam končal študij ekonomije. Leta 1997 se je dal krstiti v Ankari v kapelici sv. Terezije Deteta Jezusa, leta 2005 pa je vstopil k jezuitom. Postal je prvi jezuit s turškim državljanstvom, ima pa tudi državljanstvo Italije, poroča prej omenjeni portal. Zaradi spreobrnjenja so mu grozili celo predstavniki turškega konzulata v Nemčiji.

Dne 28. avgusta ga je papež Frančišek imenoval za naslovnega škofa Tubernuce in pomožnega škofa Apostolskega vikariata Anatolije. S tem bo postal pomočnik apostolskemu vikarju Paolu Bizzetiju, ki je nasledil umorjenega škofa Luigija Padoveseja. Apostolski vikariat Anatolije sicer obsega vzhodno polovico Turčije, sedež ima v Iskrenderunu. Obsega manj kot dva tisoč katoličanov, medtem ko v zahodni polovici Turčije živi še deset tisoč katoličanov.