foto: USZS

Sobota, 26. marec, je bil pomemben dan za beneške Slovence. Mesto Videm je odprlo nov park, poimenovan po zaslužnem beneškem rojaku don Evgeniju Blanchiniju. Slovesnosti se je udeležil tudi državni sekretar dr. Dejan Valentinčič, ki je skupaj z videmskim županom Pietrom Fontaninijem tudi odkril tablo, ki nosi Blanchinijevo ime.

Don Evgenij Blanchini (1863 – 1921) je bil beneško-slovenski duhovnik, ki je večji del življenja preživel v Vidmu. Tam je deloval v sirotišnici, ustanovil dekliško višjo srednjo šolo, bil župnik fare sv. Jurija, veliko truda pa posvečal tudi socialnemu, kulturnemu in šolskemu področju. Ustanovil je prvo hranilnico v Vidmu, pisal nasvete za napredno kmetovanje, pomagal pri samoorganizaciji delavcev, napisal tri publikacije o izseljevanju in redno obiskoval beneške izseljence po Evropi. Nikoli ni pozabil tudi na Nadiške doline in tam živeče Slovence ter si prizadeval za njihovo dobrobit.

Pobudnik poimenovanja parka po tem zaslužnem rojaku je bil Giovani Marsico, občinski svetnik v Vidmu, ki je slovenskih korenin in se tudi sicer zelo prizadeva, da bi mesto Videm priznalo prisotnost številnih Slovencev na njenem ozemlju in jo znalo ustrezno ovrednotiti. Slovesnosti so prisostvovali tudi župan Špetra Mariano Zufferli, podžupanja Podbonesca Alessandra De Santis, podžupan Dreke Miha Coren ter več predstavnikom Združenja don Evgenij Blanchin, ki povezuje beneške Slovence, med drugim trenutni predsednik Igor Jelen in bivši predsednik Giorgio Banchig.

Državni sekretar dr. Valentinčič je v svojem nagovoru dejal, da gre za pomembno simbolno priznanje občine Videm, saj je bilo to mesto vedno središče Slovencev iz Nadiških dolin, Terskih dolin, Rezije in Kanalske doline, torej iz celotne Videmske pokrajine. Verjetno danes v Vidmu živi več Slovencev, kot v vseh teh dolinah skupaj. Zato to ni obeležje le don Blanchiniju, ampak vsem teh rojakom, med katerimi se številni še vedno zavedajo svojih slovenskih korenin. Zato so zelo pomembni tečaji slovenščine, ki jih v zadnjih letih v Vidmu tako za otroke, kot za odrasle organizirata Združenje don Evgenij Blanchin in Skupina Svetega Hieronima. Zaključil je, da so za ohranitev jezika ključni otroci, zato je lepa simbolna gesta, da je po Blanchiniju poimenovano prav otroško igrišče in to še takšno, iz katerega se ponuja lep pogled na obronke Benečije.

C. R.