foto: Demokracija

Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije je v sporočilu za javnost objavil podrobnosti o »molitvenem maratonu«, ki bo potekal v mesecu maju pod geslom »Vsa Cerkev je neprenehoma molila k Bogu« (Apd 12,5). Vsak dan bo eno izmed tridesetih svetišč z različnih koncev sveta pripravilo molitev rožnega venca, ki jo bo mogoče spremljati tudi preko različnih komunikacijskih sredstev.

Na željo papeža Frančiška so vsi verniki povabljeni k molitvi za konec pandemije. Sveti oče je k sodelovanju spodbudil svetišča po vsem svetu, da bi molitvena pobuda dosegla kar največje število ljudi: duhovniki, družine in vsi verniki se bodo tako združili v prošnji in upanju k Mariji. Za vsak dan je določen molitveni namen za različne skupine ljudi, ki jih je pandemija najbolj prizadela: za tiste, ki se niso mogli posloviti od svojih dragih, za zdravstveno osebje, za revne, brezdomce in osebe v ekonomskih težavah … to so le nekateri izmed namenov, ki bodo zaznamovali vsakodnevno molitev rožnega venca.

Vsa svetišča po svetu so povabljena k molitvi na način in v jeziku, ki je značilen za področje, kjer se nahajajo. Organizatorji želijo, da bi po vsem svetu potekala neprekinjena molitev, razporejena preko različnih časovnih pasov, ki se dviguje k Očetu na priprošnjo Device Marije. Vloga svetišč je čim bolj spodbuditi vernike, da bi vsak dan posvetili nekaj časa molitvi za konec pandemije in ponovni začetek družbenega življenja, dela ter mnogih drugih dejavnosti, ki so bile v času pandemije prekinjene. Vabijo k molitvi doma, v avtu, na poti, pa tudi preko pametnega telefona ali drugih komunikacijskih tehnologij.