Sv. Karel de Foucauld navdihuje številne kristjane po svetu. (foto: Wikipedia)

Karel de Foucauld – zanj ste verjetno že slišali. Leta 2005 je bil razglašen za blaženega, maja letos pa je bil pridružen svetnikom. “Mali Jezusov brat” je bil zgled živega evangelija, goduje pa na današnji dan. 

Rodil se je leta 1858 v bogati družini v Strasbourgu, vendar je že pri šestih letih postal sirota. Zanj je nato skrbel stari oče. Iz prvotne otroške pobožnosti je padel v mladostniško razuzdanost. Vstopil je v francosko vojsko in postal častnik, zaradi obnašanja pa so ga iz vojske nagnali. Postal je pustolovski raziskovalec in se odpravil v Afriko, kjer pa je doživel močno spreobrnjenje. Njegova naslednja postaja je bil Bližnji vzhod, vstopil je v sirski samostan trapistov, ki ga je po sedmih letih zapustil, da bi živel bolj ubožno in preprosto. Tri leta je v Nazaretu živel puščavniško življenje, veliko je molil in premišljeval evangelij. V njem se je prebudil klic k duhovništvu, zato se je vrnil v Francijo študirat teologijo.

V duhovnika je bil posvečen leta 1901, star je bil 43 let. Odpravil se je na misijon v alžirsko Saharo, kjer je ustanovil novo skupnost. Čutil je namreč, da je poklican za delovanje med najbolj ubogimi in zapuščenimi. Za simbol si je izbral srce in križ nad njim. Vsak dan je enajst ur molil, šest ur delal in le nekaj ur spal. Temelj njegove duhovnosti  je bila telesna povezanost z Jezusom v evangeliju, evharistiji in na križu. Zanimivo je, da se je odpovedal neposrednemu misijonarskemu delu, zanimal pa se je za ljudi okoli sebe in izdelal slovar lokalnega jezika. S tem si je pridobil spoštovanje med Tuaregi na jugu Alžirije, kjer je deloval. Njegova skupnost tedaj še ni zaživela in je tudi ni dočakal. Njegovo sila skromno bivališče vseeno ni odvrnilo puščavskih roparjev, ki so ga v noči na 1. december 1916 napadli in ubili.

Skupnost, ki temelji na njegovi duhovnosti, je nastala leta 1933, ko so bili ustanovljeni “mali Jezusovi brati”, šest let kasneje še “male Jezusove sestre”. Po njegovem zgledu živijo med ljudmi, se preživljajo z delom svojih rok in z življenjskim zgledom v svojo okolico prenašajo dobro novico. Skoraj 20 drugih skupnosti se sklicuje na njegovo duhovnost.

C. R.