foto: Pixabay

Kanadsko modno podjetje La Maison Simons je objavilo oglas, v kateri je samomor opisan kot »najlepši izhod«. Kratek filmček (All Is Beauty) se navdušuje nad odločitvijo mlade ženske, ki se je odločila za evtanazijo po vladnem programu MAID.

V sredo sem objavil razmišljanje o evtanaziji: Evtanazija kot postmodernistična letargija ali kot nadaljevanje operacije Aktion T4?. Med drugim sem omenil kanadski program »za pomoč pri umiranju« MAID in ga primerjal z nemško operacijo Aktion T4, ki se je začela leta 1939. Danes sem naletel na članek, ki govori o tem, da modna podjetja oglašujejo smrt. »Lažje se je prepustiti kot nadaljevati boj,« je dejala ženska za CTV News, preden je s programom MAID končala svoje življenje. To je bila 37-letna Jennifer Hatch, ki je še junija novinarki Penny Daflos (CTV Vancouver) zaupala, da bi rada še živela, a nima dostopa do ustrezne oskrbe. Oktobra se je odločila za »zdravniško pomoč pri umiranju«.

V Kanadi je od leta 2016 možno prejeti evtanazijo prek programa za evtanazijo MAID, kar pomeni medicinska pomoč pri umiranju. Vsakdo, starejši od 18 let, ki je hudo bolan ali invalid, ima pravico do smrti, če je njegovo stanje neozdravljivo in povzroča »neznosno fizično ali duševno trpljenje, ki ga ni mogoče ublažiti na način, ki se mu zdi sprejemljiv«. Tudi tisti, ki ne trpijo za življenjsko nevarno boleznijo, so lahko evtanazirani.

Kdor želi evtanazijo, vloži pisno vlogo pri zdravstveni službi. Ko vlogo odobrita dva zdravnika ali medicinska sestra, se lahko ´bolnik´ dogovori za termin smrti oziroma pomoči pri smrti. Najpogostejši pristop je, da zdravnik ali medicinska sestra ubije bolnika z več injekcijami. Bolnik lahko tudi sam vzame smrtonosno dozo zdravila, vendar je ta metoda nenavadna in je bila uporabljena le v redkih primerih.

Možnosti odobritve evtanazije so bile razširjene s spremembo zakona leta 2021. Odpravljena je bila prejšnja omejitev, da so evtanazijo lahko prejeli le ljudje, katerih naravna smrt je bila z razumno gotovostjo predvidena. Prej je bila tudi zahteva po desetdnevni čakalni dobi med prošnjo za MAID in dejansko usmrtitvijo, vendar je bilo to odpravljeno v primerih, ko je smrt ocenjena kot predvidljiva. Marca prihodnje leto bodo predpise dodatno liberalizirali. Potem bodo imeli tudi bolniki, ki trpijo za duševno boleznijo, kot je depresija, možnost zaprositi za usmrtitev.

»Kanadski državljani, katerih edino zdravstveno stanje je duševna bolezen, sicer pa izpolnjujejo vse kriterije, ne bodo mogli prejemati MAID do 17. marca 2023,« je sporočila kanadska vlada na svoji spletni strani.

Odkar je bil uveden program evtanazije, se vedno več ljudi odloči, da se pustijo umsrtiti. Po uradni statistiki je MAID leta 2021 ubil približno 10.000 ljudi. To je 3,3 odstotka vseh smrti v Kanadi tistega leta.

Zdravnikom se zdi program MAID sporen. Sprožili so alarm, da se za MAID prijavljajo ljudje, ki si v resnici ne želijo umreti, a so bili deležni neustrezne oskrbe ali živijo v revščini. Eden takih primerov je 37-letna Jennifer Hatch iz Britanske Kolumbije. Za MAID se je prijavila po letih neuspešnih prošenj, da bi dobila ustrezno oskrbo za kronično bolezen. Simptomi bolezni, za katero je trpela, Ehlers-Danlosov sindrom, med drugim vključuje občutljivo kožo, kronične bolečine in hipermobilne sklepe.

V intervjuju, ki ga je junija predvajal televizijski kanal CTV News, je Jennyfer Hatch, ki takrat še ni povedala svojega pravega imena, dejala, da si resnično želi živeti naprej. Za evtanazijo je vseeno zaprosila,……

Nadaljevanje lahko preberete TUKAJ.

Kavarna Hayek