foto: Pixabay

Kardinal Hollerich izpostavlja pomen solidarnosti Evropske unije do najrevnejših držav, ki se nahajajo sredi pandemije. Pandemija je pokazala tudi na socialno krizo.

Predsednik Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) kardinal Jean Claude Hollerich, je ob dnevu Evrope zatrdil, da je Evropa v času pandemije odkrila, da je pri doseganju primarnega cilja, kar je oskrba s cepivi, dejansko skupnost. Evropa ne sme pozabiti načel solidarnosti, ki ji narekujejo, da pomaga državam v težavah.

Evropa letos ponovno praznuje v ozračju pandemije in njenih posledic, a tokrat z upanjem, ki ga dajejo cepiva proti covidu-19. Kardinal Hollerich je za Vatican News dejal, da je danes Evropa ponovno navzoča. »Mislim, da zdaj v Evropi vemo, kaj je trpljenje, saj smo ga doživeli. V prvi fazi te pandemije Evrope ni bilo. Bile so vlade držav, ki so delovale, a brez Evrope. Ta situacija se je sedaj spremenila. Imamo ekonomsko pomoč, imamo sodelovanje med zdravniki, imamo sodelovanje v zvezi s cepivi. Evropa je ponovno navzoča.« Nad tem je Hollerich izrazil zadovoljstvo, saj – kot je zatrdil – »vsi mi trpimo«, pri čemer je izpostavil Italijo, ki je zelo veliko pretrpela. »Upam, da mi, ki smo prejeli pomoč, ne bomo zaprli svojih dlani ter vse zadržali zase, ampak bomo znali to podeliti z najrevnejšimi državami, ki se sedaj nahajajo sredi pandemije,« je dejal ter izpostavil pomembnost solidarnosti in pomoči tudi pri pravični distribuciji cepiv, kajti pandemije ni mogoče premagati samo na eni celini. »Ves svet mora zmagati. In to je velik izziv, h kateremu moramo pristopiti.«

Da se je Evropa pokazala bolj skupnostna je po kardinalovih besedah pomemben korak v prihodnost, kajti pokazalo se je, da »Evropa funkcionira«. »Zelo smo zadovoljni in ponosni, da pripadamo vsaki posamezni državi,« je dejal in izpostavil, da je sedaj treba misliti tudi na najranljivejše. »Pandemija ni samo zdravstvena kriza, ampak tudi kriza celotne družbe. Obstajajo nove oblike revščine, ljudje, ki ne vedo, kako preživeti. V tem smislu moramo pokazati svojo solidarnost. Bogate države morajo izkazati solidarnost do najrevnejših držav. In to je zelo pomembno, ko govorimo o socialni Evropi. Prvi korak je bil narejen v Portu in nujno je, da se takšne odločitve nadaljujejo, kajti ne moremo imeti Evrope ”velikih”, denarja, ekonomije. Biti moramo tudi Evropa za revne in zato je treba upoštevati socialno vprašanje.«

Ob dnevu Evrope je Unija organizirala konferenco, ki bo namenjena vprašanju, kakšno Evropsko unijo si želijo njeni državljani. Kardinal Hollerich je dejal, da gre za priložnost tudi za kristjane, da so soudeleženi v dialogu. »Vedno se je namreč kritiziralo Evropsko unijo, da je preveč daleč od ljudi in da gre za vprašanje, namenjeno intelektualcem. Zdaj smo povabljeni, da izrazimo svoje mnenje. Ne moremo, da ne bi vstopili v razpravo.« Kardinal je še izrazil upanje, da bi kristjani vstopili v ta dialog in tako pomagali Evropo narediti bolj stvarno za ljudi.

Vir: Vatican News – slovenska redakcija, SŠK

C. R.