foto: Wikipedia

Italijanski aktivisti nemškega gibanja Letzte Generation (Zadnja generacija) so v nedeljo vdrli v kapelo Scrovegni v Padovi. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sta se dva mlada moška priklenila na ograjo znotraj kapele, ki je znana po Giottovih freskah.

Člana aktivističnega gibanja sta v času največjega turističnega obiska priklenjena na ograjo obiskovalce kapele osveščala o posledicah klimatskih sprememb, dokler ju policisti niso odvedli s prizorišča.

Aktivistično gibanje je znano po tem, da protestira pred svetovno znanimi umetniškimi deli in svoje akcije podpre z video materialom na družabnih omrežjih, kar mu prinaša veliko pozornosti.

V četrtek pred tem sta se ženska in moški istega gibanja protestno prilepila na kip svetega Laocoöna in njegovih sinov. Pozornost pa je gibanje privabilo tudi z junijskim protestom pred Botticcelijevo sliko Primavera v galeriji Uffizi v Firencah.

O aktivizmu v Italiji je Center Machiavelli zapisal, da se postopoma širi, predvsem iz Nemčije, zaradi velikega števila mladih Italijanov, tako študentov kot bolj ali manj stalnih emigrantov, ki tam živijo. Letze Generation, ki je nastala lanskega septembra v Berlinu, danes deluje v Milanu in Rimu ter se vztrajno širi tudi v ostala mesta osrednje in severne Italije.

Aktivisti od italijanske vlade zahtevajo, da nemudoma ustavijo ponovno odpiranje opuščenih premogovnikov in prekličejo iskanje lokacij za črpanje zemeljskega plina. Prav tako pozivajo k povečanju pridobivanja sončne in vetrne energije za najmanj 20 gigavatov. Menijo, da bi lahko na ta način tudi omogočili delo številnim zaposlenim v fosilni industriji, ki bi v primeru, da se italijanska vlada odloči za bolj alternativne oblike pridobivanja električne energije, izgubili zaposlitev.

Po poročanju BBC je mlada generacija informacijam o dogajanju v svetu izpostavljena na drugačen način, kot generacije poprej, saj so jim podatki o družbenih krivicah dostopni na vsakem koraku. Porast mladinskih aktivističnih gibanj zato ni nič nenavadnega. Je le odziv na tesnobo, ki jo mladi doživljajo ob hitro spreminjajočem se svetu.

STA