foto / vir: Franjevci.info

Na rednem volilnem kapitlju so se konec aprila zbrali člani Hercegovske frančiškanske province Marijinega vnebovzetja, ki upravljajo številne župnije v BiH  (tudi Medžugorje), na Hrvaškem ter po svetu. 

Na kapitlju, ki je potekal v Mostarju, je bil za novega provinciala izvoljen pater Jozo Grbeš, do sedaj kustos Hrvaške frančiškanske kustodije za severno Ameriko (združuje hrvaške frančiškane iz več provinc, ki delujejo v ZDA in Kanadi). Vikar province je postal pater Miro Šego, definitorji pa so p. Mladen Vukšić, p. Danko Perutina, p. Ante Bekavac, p. Josip Vlašić in p. Slaven Brekalo.

Zadnja leta je hercegovsko provinco vodil pater dr. Miljenko Šteko, pred tem župnijski vikar v Medžugorju.

Novi provincial p. dr. Jozo Grbeš se je rodil leta 1966 v Rami v severni Hercegovini, otroštvo je preživel v Požegi v Slavoniji, kjer je končal osnovno in srednjo šolo. K frančiškanom je vstopil leta 1986 na Humcu (Ljubuški), po končanem noviciatu je študiral teologijo in filozofijo v Sarajevu, Canterburyju in Londonu, kjer je leta 1992 diplomiral in nato odšel v ZDA, kjer je bil leta 1993 v župniji sv. Cirila in Metoda (tudi slovenska župnija, ki jo prav tako vodijo frančiškani, je posvečena tema svetnikoma) v New Yorku posvečen v duhovnika. V ZDA je nadaljeval s podiplomskim študijem in na Univerzi St. John dosegel magisterij. Leta 1996 je bil premeščen v Chicago, kjer je deloval na hrvaški župniji sv. Hieronima. Tam je leta 1998 doktoriral iz teologije na katoliški univerzi Catholic Theological Union v Chicagu. Leta 2001 je postal župnik na omenjeni župniji, leta 2012 pa kustos za severno Ameriko.

C. R.