Pater Petar Ljubičić (foto: youtube / posnetek zaslona)

Pater Petar Ljubičić, rojen leta 1946, je tisti hercegovski frančiškan, ki bo svetu razkril medžugorske skrivnosti, ko bo čas za to. Že nekaj let deluje v Vitini, nedaleč stran od Medžugorja, v samem Medžugorju pa je kot župnijski vikar deloval v letih 1984-1994, kar pomeni, da je precejšen čas preživel skupaj s patrom Slavkom Barbarićem.

Že kmalu po začetku prikazovanja je pater Petar prihajal spovedovat v Medžugorje in je tudi poznal vidce. Ker je Marija v videnju naročila vidkinji Mirjani, da mora izbrati duhovnika, ki bo razodel medžugorske skrivnosti (skupaj jih je deset), je slednja izbrala prav patra Petra. Slednji je bil zelo presenečen, ko je slišal, kakšno poslanstvo  mu je namenjeno. Vendar tega ni mogel zavrniti. “Le s čim sem si zaslužil takšno milost,” se je spraševal in po molitvi sprejel to veliko nalogo. Kot pravi Mirjana, jo je sprejel in tega sedaj ne more spremeniti. Mora se izpolniti Božja volja.

Pater Petar je že lani spregovoril tudi o pandemiji covid19. V zvezi s tem je dejal: “Bojte se korone greha.” Po njegovem mnenju je to nekakšno opozorilo svetu. “Dejstvo je, da je danes vse v krizi. Preveč je vsakovrstnih težav. Sporočilo vsake skrivnosti bi lahko bilo: Čas je resen. Delajte na svojem odrešenju. Vsak trenutek bodite pripravljeni na srečanje z osebnim in živim Bogom,” je še dejal po poročanju nekaterih hrvaških katoliških portalov.

Glede skrivnosti pa je povedal, da so prve tri povezane z Medžugorjem. Prvi dve sta opomin in veliko opozorilo, pa tudi potrditev svetu, da se je Gospa res prikazovala v Medžugorju in da vidci niso lagali. Tretja skrivnost pa bo neuničljivo znamenje, ob katerem se bodo mnogi spreobrnili. In ostale skrivnosti? Najverjetneje bo šlo za šokantne dogodke na svetu, vendar bodo ti predvsem vabilo k spreobrnjenju in ne k strahu-.

Največ je znanega o tretji skrivnosti. Gre za veliko znamenje, ki se bo pojavilo na mestu prvega prikazovanja na Hribu prikazovanj (ki mu sicer Slovenci nekoliko pomotoma rečejo Crnica), verjetno prav tam, kjer sedaj stoji Marijin kip.  Tako bo Gospa izpolnila svojo dolgoletno obljubo, da bo pustila jasen dokaz svoje prisotnosti v Medžugorju. Na poseben način bo namenjen tistim, ki so daleč od Boga.

Mnogi se sprašujejo, kdaj se bodo skrivnosti začele uresničevati. Bo to v času, ko bodo še drugi trije vidci dobili deseto skrivnost? Se bodo Marijina prikazovanja v Medžugorju takrat končala? Po vsem sodeč nas čakajo nemirni časi, vendar pa ni stvar v tem,  da bi se bali. Gre za to, da zaupamo v Božje usmiljenje.

Res pa je tudi, da so se letos končala Marijina mesečna prikazovanja Mirjani vsak mesec na drugi dan. To je samo nekaj mesecev pred 40-letnico Marijinih prikazovanj, to obdobje pa je zelo simbolično, saj so tudi Izraelci na poti iz egiptovske sužnosti v obljubljeno deželo potovali 40 let. Zato je mogoče še v letošnjem letu pričakovati velike spremembe.

C. R.