Nadškof Stanislav Hočevar (foto: Media centar Beograd / Wikipedia)

Papež Frančišek je danes, na god sremskih mučencev, sprejel odpoved msgr. Stanislava Hočevarja vodenju beograjske nadškofije. Za njegovega naslednika je imenoval dosedanjega zrenjaninskega škofa Ladislava Németa, poroča portal Bitno.net.

Msgr. Német bo sicer začasno kot apostolski administrator še upravljal zrenjaninsko škofijo, medtem ko bo nadškof Hočevar uradni apostolski administrator do ustoličenja njegovega naslednika, kar naj bi se zgodilo v roku dveh mesecev.

Nadškof Hočevar je sicer 75 let dopolnil pred skoraj dvema letoma, kar je tudi kanonična starost, pri kateri se škof ordinarij odpove škofiji. Papež Frančišek mu je sicer podaljšal dobo vodenja škofije. Beograjski nadškof je postal leta 2001, torej pred 21 leti, pred tem je bil provincialni inšpektor slovenskih salezijancev. V Beogradu je nasledil nadškofa dr. Franca Perka.

Sedaj na njegovo mesto prihaja vojvodinski Madžar. Ladislav (László) Német je bil rojen v Odžacih v Srbiji leta 1956. Leta 1977 je vstopil v Družbo Božje besede (verbiti) in se izobraževal na Poljskem. Leta 1982 je položil večne zaobljube. Leto kasneje je po končanem magistrskem študiju prejel duhovniško posvečenje. Kasneje se je podiplomsko izobraževal v Rimu, konec osemdesetih let pa je kot duhovnik deloval na Filipinih.

Leta 1994 je na univerzi Gregoriana v Rimu doktoriral iz dogmatike in od takrat predaval dogmatiko na teološko-filozofski šoli svoje redovne ustanove v Avstriji, pa tudi na zagrebški jezuitski filozofski fakulteti. Med leti 2000 in 2004 je deloval na nunciaturi na Dunaju, nato pa je bil provincial verbitov na Madžarskem ter generalni tajnik madžarske škofovske konference do leta 2008, ko je bil imenovan za škofa v Zrenjaninu. Kasneje je bil tudi tajnik in nato predsednik Mednarodne škofovske konference sv. Cirila in Metoda. Od leta 2021 je bil podpredsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc. Govori madžarsko, srbsko, hrvaško, angleško, nemško, poljsko ter italijansko.

Za zdaj še ni znano, ali se bo dosedanji nadškof Hočevar, sicer doma s Škocjana na Dolenjskem, vrnil v Slovenijo.

C. R.