foto: župnija Dolina

Tisočletna slovenska kontinuitete v Dolini Pri Trstu se je znašla pod največjim udarom doslej. Kljub odredbi tržaškega sodišča, da je treba dolinske zvonove odpečatiti, se od 12. januarja 2022 dolinski zvonovi niso več oglasili. Tako zvonovi tisočletne prafarne cerkve sv. Urha v Dolini pri Trstu po štirih tednih še vedno molčijo, je sporočil župnijski upravitelj Klemen Zalar v sporočilu za javnost z dne 6. februarja 2022. Odredba, ki določa odpečatenje zvonov, namreč ne dovoljuje običajnega zvonjenja.  

Minulo soboto je v cerkvi sv. Urha v Dolini pri Trstu potekal protestni koncert v podporo dolinskim zvonovom, ki še vedno ne smejo zvoniti kot običajno. Župnik Klemen Zalar je v svojem nagovoru poudaril, da si verniki in dolinčani želijo čimprejšnje rešitve, ki bi Dolini povrnila ugled in običajno zvonjenje. Prebivalci Doline in tudi pokojni si ne zaslužijo, da jih domači zvonovi ne pozdravljajo z njihovim razpoznavnim bronastim glasom, ki je del kulturne dediščine tega kraja, je še dejal Zalar.

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, je iz sodne odredbe razbrati, da je odslej dovoljeno zvoniti Zdravo Marijo ob 8.00 uri, 12.00 uri, 20.00 uri ter pred sv. mašo in to vsakič in izključno le eno minuto, bitje ure pa je omejeno samo na polne ure od 7.00 do 21.00.

Omejitve, ki jih določa sodna odredba, da zvonovi zvonijo samo za minuto, je po besedah inženirja gospoda Klopčiča (podjetje KRN d.o.o.), ki zvonove upravlja od leta 2004 nemogoče spoštovati, ker tak ukrep ne upošteva inercije zvonov. Če bi se to upoštevalo bi pomenilo da bi se zvonovi oglasili le 10 sekund, kajti je treba všteti 20 sekund od aktivacije sistema, da zvonovi začnejo nihati ter 30 sekund da se ti umirijo. V zvoniku so nameščeni trije veliki zvonovi.

Glede vsiljenega jutranjega zvonjenja ob osmih pa je župnik  Klemen Zalar dejal: “Menim, da je tudi osma ura zjutraj že čas za jutranjo mašo in ne za jutranje zvonjenje”. S tem soglaša tudi dolinski župan Klun, ki se ne strinja, da bi jutranje zvonjenje bilo prenešeno na osmo uro zjutraj.

Več si lahko preberete TUKAJ.

L. K. / Slosolar.si