foto: Pixabay

V Indiji so razmere glede covid19 še naprej zelo slabe. Država beleži kar štiri tisoč smrti dnevno zaradi omenjene bolezni. Žal so med žrtvami tudi katoliški duhovniki, doslej jih je umrlo že 160, poročanje Vatican News povzema spletna Družina.

Kot so sporočili, v Indiji vsak dan zaradi covid19 povprečno umrejo štirje duhovniki na dan. Zaskrbljujočo vest je posredoval kapucinski duhovnik p. Suresh Mathew, urednik ene tamkajšnjih cerkvenih revij. Sestavil je seznam najmanj 160 škofijskih in redovnih duhovnikov, ki so zaradi korone umrli v časovnem obdobju med 10. aprilom in 17. majem.

Med pokojnimi so tudi trije škofje. Upokojeni nadškof Antony Anandarayar iz nadškofije Pondicherry-Cuddalore in škof Basil Bhuriya iz Jhabuje sta umrla 5. oz. 6. maja. Upokojeni škof Joseph Pastor Neelankavil iz Sagarja je umrl 17. februarja letos.

Izmed 160 pokojnih duhovnikov jih je več kot 60 pripadalo različnim redovnim skupnostim, na vrhu seznama so jezuiti s 24 umrlimi duhovniki. Po besedah p. Mathewa seznam ni popoln, saj številnih smrti v drugem valu epidemije iz vseh 174 škofij v državi še niso prijavili, poroča Družina.

Kot je povedal p. Mathew, je omenjeni seznam izjemno zaskrbljujoč, saj v državi deluje vsega skupaj okoli trideset tisoč duhovnikov duhovnikov in če vsak dan umrejo štirje, je to zelo resen podatek. Indija že od sredine aprila poroča o dnevnem naraščanju števila okuženih, v bolnišnicah primanjkuje prostora in opreme, torej postelj, kisika in osnovnih zdravil. Bolniki so zapolnili vse kotičke, mnogi umirajo v reševalnih vozilih pred bolnišnicami. Precej jih umre zaradi predolgega čakanja na zdravniško pomoč. Precej žrtev je tudi med redovnicami. Največ žrtev je sicer med jezuiti.
FOTO: Vatican Media

Najnovejši val koronaepidemije je Indijo zajel pred šestimi tedni. Država se sooča s pomanjkanjem bolniških postelj, kisika in osnovnih zdravil. Od začetka aprila se je število okužb podvojilo, umrlo pa je več kot 100.000 ljudi.

C. R.