Včeraj, 16. aprila, je zaslužni papež Benedikt XVI. praznoval svoj 94. rojstni dan. Svojo papeško službo je opravljal med leti 2005 in 2013, ko se je odločil za odhod v pokoj.

Rodil se je v kraju Marktl am Inn na Bavarskem kot Joseph Ratzinger. Po vojnih letih se je skupaj z bratom Georgom vpisal na semenišče, oba sta bila v duhovnika posvečena leta 1951. Kasneje je postal profesor dogmatike na visoki teološki šoli v Freisingu na Bavarskem, starem škofijskem sedežu, ki je znan tudi po Brižinskih spomenikih. Kot teološki ekspert je sodeloval na drugem vatikanskem koncilu, leta 1977 pa je bil imenovan za nadškofa v Münchnu, samo nekaj mesecev kasneje je tudi postal kardinal.

Leta 1981 pa ga je papež Janez Pavel II. imenoval za prefekta kongregacije za nauk vere. Leta 2002 je postal dekan kardinalskega zbora in je tri leta kasneje ob smrti papeža Janeza Pavla II. vodil pogrebno slovesnost. Le malo kasneje je bil sam izvoljen za papeža. Znan je predvsem po vsebinsko bogatih okrožnicah, kot je denimo Bog je ljubezen, Ljubezen v resnici, itd. Sicer pa je avtor številnih knjig, mnoge od njih so tudi prevedene v slovenščino (Sol zemlje, Evropa – kje si?, Uvod v krščanstvo, Zazrti v Kristusa, Poročilo o verskem stanju, Poklicani v občestvo, Novi posegi Duha, Bog nam je blizu, Jezus iz Nazareta, itd.). Mnoga dela so izšla v obliki intervjujev, zlasti v zadnjem času, ko je pogovore z njim pripravljal Peter Seewald (npr. Zadnji pogovori). Znano je tudi, da je Ratzinger leta 1992 napisal spremno besedo v knjigi profesorja teologije in svetniškega kandidata Antona Strleta (Vem, komu sem veroval).

Čestitkam ob rojstnem dnevu na praznik sv. Bernardke Lurške se pridružujemo tudi v uredništvu portala Blagovest.si.

G. B.