foto: Pixabay

Številni mediji so v zadnjem času poročali o nenavadnem dogodku na Japonskem, kjer je virus covid19 v novi mutaciji “naredil napako” in uničil samega sebe. 

“Peti val covida-19 je na Japonskem skoraj dobesedno popolnoma izzvenel. To se je zgodilo tako dramatično, da so znanstveniki presenečeni, ko ugotavljajo, kako se je to lahko sploh zgodilo. Ena skupina meni, da je zelo nalezljiva različica delta mutirala na način, da je začela izumirati,” je pred tednom dni poročala spletna izdaja enega od slovenskih časopisov. Ne glede na to, da je Japonska prav tako na severni polobli in s tem že v zimskem času, zaradi malo sončne svetlobe v tem času pa primanjkuje vitamina D in se s tem načeloma zelo povečuje tveganje za okužbo, tam epidemije tako rekoč ni več.

RNK virusi, med katere spada tudi novi koronavirus, imajo običajno zelo visoko stopnjo raven mutacij, kar jim omogoča, da se lahko hitro prilagodijo na spremembe v okolju. To pa lahko odpira tudi vrata možnosti za tako imenovano “katastrofalno napako” oziroma za kopičenje “slabih” mutacij, kar na koncu privede do izumrtja takšne različice. Vendar se je to zgodilo le na Japonskem, ne pa denimo v Južni Koreji, kjer je genetsko podobna populacija.

S tem se postavlja vprašanje, ali je to morda čudež, ki je bil izmoljen. Japonska je sicer država, kjer so katoličani v veliki manjšini. Vendar je bila kljub temu zaznamovana s čudeži. Ko sta padli atomski bombi na Hirošimo in Nagasaki, so nekatere cerkvene zgradbe ostale skoraj nepoškodovane, ker se je v njih molil rožni venec v fatimskem duhu. Tudi minoritski samostan v Nagasakiju – ta samostan je ustanovil sv. Maksimilijan Kolbe.

To še ni vse. Ko je na Hirošimo padla prva od dveh atomskih bomb, je slednja eksplodirala osem blokov stran od jezuitske hiše. Dogajanje je bilo srhljivo. V polmeru pol kilometra od epicentra je bilo vse zravnano z zemljo, povsem nedotaknjena pa sta ostala cerkev in jezuitska hiša. Eksploziji je sledilo sevanje, ki je bilo smrtonosno in bi torej vsi jezuiti morali umreti v nekaj dneh, vendar so bili do konca svojega dolgega življenja povsem zdravi in brez posledic katastrofalne eksplozije. Znanost za to ni imela niti nima razlage. Znanstveniki so pregledali p. Huberta F. Schifferja, predstojnika jezuitov v Hirošimi, ki je doživel lepo starost zdrav kot riba, več kot dvestokrat. Njegov odgovor pa je bil vedno enak: “V tej hiši smo vsak dan molili rožni venec. V tem samostanu smo vsak dan živeli Marijino fatimsko sporočilo!”

Po vztrajni molitvi rožnega venca, pa rožnega venca Božjega usmiljenja, pa tudi zaradi eharističnega češčenja, posta, malih žrtvic… se je posvetu zgodilo mnogo čudežev. Za nas vse je to povabilo k spreobrnjenju – naj usmerimo pozornost k temu, da virus premagamo predvsem z molitvijo (in ne s teorijami zarot, ki nas oblegajo in nam jemljejo dragocen čas, napore in prinašajo s seboj razdeljenost). Lahko verjamemo, da se je čudež na Japonskem v zvezi z virusom zgodil zaradi molitve. Uporabimo torej naše “orožje”.

C. R.