foto: STA / Bor Slana

Zadnja leta se je močno okrepila težnja po legalizaciji evtanazije. Šlo naj bi za prostovoljni samomor z medicinsko pomočjo pri neozdravljivo bolnih, čeprav izkušnje iz držav, ki so to že uvedle, kažejo, da se prav preko evtanazije zgodi ogromno prikritih (in legaliziranih) umorov, zaradi česar starostniki zapuščajo države, kjer je evtanazija legalna, in se selijo čez mejo v varne države. Sedaj naj bi ta sodobni »izum« zahodne civilizacije prenesli še k nam. 

Kot je znano, je lani na referendumu padel zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil sprejet v času prejšnje vlade po skoraj dvajsetletnem trudu. A očitno je bil ta trud zaman. Ni skrivnost, da sedanji koaliciji ni preveč do dolgotrajne oskrbe prav iz razloga, ker ta zakon samo ovira postopke za uvedbo evtanazije v slovensko zakonodajo. Zato je bil zakonski predlog za tovrstno grozljivo prakso samo še vprašanje časa.

Danes je tako v javnost prišel dopis, ki se obrača na članstvo razvpitega društva Srebrna nit – gre za društvo, ki naj bi se zavzemalo za dostojno starost, vendar je v veliki meri pomagalo rušiti zakon o dolgotrajni oskrbi. Kot so sporočili v dopisu, naj bi strokovna skupina v omenjenem društvu pod vodstvom ddr. Andreja Pleterskega danes Državnemu zboru RS vložila pobudo volivcem za vložitev predloga zakona o prostovoljnem končanju življenja v zakonodajni postopek in za določitev roka za zbiranje podpisov. Za vložitev zakona morajo zbrati pet tisoč overjenih podpisov. V primeru, če jih zberejo, bo zakonski predlog vložen v parlamentarno proceduro in bo skoraj zagotovo sprejet, razen če se po kakšnem čudežu ne pojavi kakšna referendumska pobuda.

Več TUKAJ.

Gašper Blažič