foto: C. R.

V liturgičnem koledarju se božični čas začne 24. decembra ob mraku – to je tudi čas, ko naj bi kristjani vklopili lučke in (dokončno) postavili jaslice, čeprav lahko okrasitev pripravljamo že prej. Božični čas v ožjem pomenu traja do vključno nedelje Jezusovega krsta, ki bo letos 9. januarja. To je hkrati tudi prva nedelja “med letom” (ali, kot smo nekdaj rekli, “navadna” nedelja) novega liturgičnega leta. 

Čas pred božičem pa se imenuje adventni čas, ki je sicer uvodni liturgični čas novega cerkvenega leta. Začne se navadno konec novembra ali začetek decembra s prvo adventno nedeljo. Trajanje adventnega časa je precej odvisno od tega, na kateri dan v tednu je Božič. Če je na ponedeljek, je sveti večer že na četrto adventno nedeljo zvečer. Trajanje božičnega časa pa je odvisno od tega, kateri dan v tednu zavzame praznik Gospodovega razglašenja. Če je ta praznik na nedeljo, imamo pred seboj še cel teden božičnega praznovanja do nedelje Jezusovega krsta.

Vendar pa lahko božični čas še vedno raztegnemo vse do 2. februarja, torej do praznika svečnice, Jezusovega darovanja v templju, ki se je izvršilo 40 dni po rojstvu. V tem času torej lahko prepevamo božične pesmi, jaslice pa pospravimo ob prazniku svečnice.

Seveda pa svet okoli nas praznuje na drugačen način. Za trgovce se Božič seveda začne že novembra, ko se začnejo priprave na “veseli december”. Čeprav zaradi epidemije covid19 letos še ni bil tako vesel, pa je že znano, da je posvetna folklora povsem drugačna kot krščanska. Darila, fešte, okrasitev mest, stojnice in še kaj bi se lahko našlo. A takoj, ko mine prvi januar, začnejo mnogi ljudje pospravljati božično dekoracijo tudi s svojih domov.

Jaslice so pri nas izjemno lep in tudi star krščanski običaj, ki sega že stoletja nazaj, zato je čedalje več govora o tem, da bi jasličarstvo postalo tudi s strani UNESCO zaščitena zgodovinsko-kulturna dediščina. Jaslice so upodobitev Jezusovega rojstva v betlehemski votlini, simbolizirajo pa preprostost in ponižnost Boga, ki se je učlovečil zaradi našega zveličanja. Prvi jih je postavil Frančišek Asiški. Božična drevesca so se pojavila šele kasneje, vendar jih ravno tako postavljamo takrat kot jaslice. In tudi pospravimo.

Torej, ker je jutri praznik Gospodovega razglašenja oz. Treh kraljev, v jaslice lahko dodate figure treh kraljev oz. modrih z Vzhoda. Jaslic vam ni treba pospravljati, čeprav je res, da smo bili nekateri naučeni, da se pospravijo že takrat. Pa ni čisto tako…

C. R.