Papež Benedikt XVI. je zelo bolan, je danes sporočil papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu. Vernike je prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža in ga nato obiskal v vatikanskem samostanu, kjer živi od odstopa pred devetimi leti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Spomnite se ga, zelo je bolan, in prosite Gospoda, naj ga tolaži in podpira vse do konca,” je dejal Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu, podrobnosti o njegovem zdravstvenem stanju pa ni navedel.

Podrobnosti ni sporočil niti tiskovni predstavnik Vatikana Matteo Bruni, ki je potrdil, da se je Benediktu XVI. v zadnjih urah zaradi visoke starosti stanje poslabšalo. Dodal je, da je njegovo stanje “trenutno pod nadzorom” in da ga zdravniki nenehno spremljajo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Povedal je tudi, da ga je po koncu splošne avdience papež Frančišek obiskal v samostanu Matere Cerkve. “Pridružujemo se mu v molitvi za zaslužnega papeža,” je dodal.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, od svojega odstopa leta 2013 živi v relativni osami v vatikanskem samostanu. Že več mesecev je znano, da je fizično šibak in da komaj govori.

Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je Ratzinger izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja.

Za papeža je bil izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Benedikt XVI. sicer velja za “Mozarta teologije”. Kot mlad teolog je sodeloval na drugem vatikanskem koncilu, njegov knjižni opus je zelo obsežen, številne knjige so prevedene v slovenščino.

C. R., STA