foto: Vatican Media

»Odločil sem se, da petek, 27. oktobra, razglasim za dan posta, molitve in pokore,« je ob koncu sredine splošne avdience v Vatikanu v navzočnosti več deset tisoč romarjev sporočil papež Frančišek.

Sprte strani v bližnjevzhodnem sporu je pozval, naj se izognejo humanitarni katastrofi: »Morebitna širitev spora je zaskrbljujoča. Toliko vojnih front je že izbruhnilo. Naj orožje utihne, naj se sliši klic ubogih po miru, ljudi, otrok, bratov in sester!« V nadaljevanju je po navedbah spletnega portala Vatican News poudaril: »Vojna ne reši nobenega problema, seje le smrt in uničenje, povečuje sovraštvo in množi maščevanje. Vojna izbriše prihodnost!«

Papež je zbrane vernike pozval, naj se »v tem spopadu za mir postavijo na določeno stran, vendar ne z besedami, temveč z molitvijo, s popolno predanostjo«. Da bi okrepil molitev za mir, je papež 27. oktober razglasil za svetovni dan posta in molitve za mir. »Vabim vse brate in sestre različnih krščanskih veroizpovedi, pripadnike drugih religij in vse, ki jim je mar za mir na svetu, da se po svoji presoji pridružijo in sodelujejo pri molitvi za mir,« je dejal Frančišek.

Izbira datuma ni naključna. 27. oktober je namreč obletnica velikega molitvenega shoda za mir papeža sv. Janeza Pavla II. s predstavniki svetovnih verstev v Assisiju. Na ta dan vsako leto redovne skupnosti iz redovne družine sv. Frančiška Asiškega organizirajo molitvene dogodke, povezane z molitvijo za mir (denimo “Podaj MI Roko” – Duh Assisija). Zato so v cerkvah, ki jih upravljajo Frančiškovi redovi, vsak 27. dan v mesecu molitve za mir.

Družina.si, C. R.