P. Johan Verschueren (foto: zajem zaslona)

Saga o Rupnikovem “prestopu” med škofijske duhovnike – ta pojav sicer ni nekaj neobičajnega, saj se tu in tam zgodi, da kleriki prehajajo iz redovnih skupnosti med škofijske duhovnike in obratno – se nadaljuje. 

Pater Johan Verschueren je po včeraj objavljeni novici o Rupnikovem sprejemu med duhovnike koprske škofije napisal obsežno pismo koprskemu škofu Juriju Bizjaku, poročanje agencije Assiciated Press povzema Družina. V pismu je škofa posvaril, da je še vedno veliko obtožb zoper Rupnika nerazčiščenih in da Rupnik ni spoštoval ukrepov, ki so mu jih naložili njegovi predstojniki. “Takoj sem mu napisal obsežno pismo o situaciji in številnih obtožbah oziroma primerih, s katerimi smo se srečali. Vprašal sem ga, ali bo kljub temu, da sem ga o vsem tem obvestil, še vedno pripravljen sprejeti Rupnika.”

Marko Rupnik iz jezuitskega reda sicer ni bil izključen zaradi obtožb o zlorabah, ampak “zaradi njegovega trmastega zavračanja zaobljube pokorščine”. Moral bi namreč upoštevati previdnostne ukrepe ob preiskavi resničnosti obtožb. Tega pa ni storil.

Generalni vikar škofije Koper Slavko Rebec je v izjavi sicer potrdil, da je bil Rupnik sprejet v škofijo Koper konec avgusta 2023. Koprski škof ga je sprejel na podlagi odloka o Rupnikovi odpustitvi iz reda jezuitov in na podlagi Rupnikove prošnje za sprejem v Škofijo Koper ter na podlagi dejstva, da Rupniku ni bil izrečen noben sodni izrek: ‘Vsakdo, ki je obtožen kaznivega dejanja, ima pravico, da velja za nedolžnega, dokler ni spoznan za krivega v skladu z zakonom, v javnem postopku, v katerem so mu dane vse možnosti, potrebne za njegovo obrambo’ (Deklaracija o človekovih pravicah, člen 11.1). Dokler Rupniku ni izrečen naveden sodni izrek, uživa vse pravice in dolžnosti škofijskih duhovnikov, dodaja Rebec.

C. R.