foto: Wikipedia

Mistična prikazovanja Marije, Jezusa in svetnikov so že od nekdaj burila duhove, vzbujali zanimanje tako pri vernem ljudstvu kot pri vodstvu Cerkve. No, dejstvo je, da je Cerkev doslej priznala kot avtentično zelo majhen del od vseh javno znanih mističnih prikazovanj. 

V teh dneh so katoliški mediji poročali, da je  Mednarodna papeška marijanska akademija ustanovila »Opazovalnico za prikazovanja in mistične pojave v povezavi s podobo Device Marije«.  To delovno telo naj bi razčlenjevalo in pojasnjevalo različne primere marijanskih prikazovanj, ob tem naj bi raziskovali prikazovanja, solze, notranje navdihe, stigme in druge mistične pojave, ki so v teku ali so se že zgodili, vendar še vedno čakajo na potrditev cerkvenih oblasti o njihovi pristnosti. Opazovalnica je uradno začela delovati 15. aprila.

Zakaj takšen organ? Akademija želi konkretno podpreti »raziskovanje, potrjevanje pristnosti in pravilno razširjanje Marijinih prikazovanj, vedno v skladu z naukom Cerkve, pristojnimi oblastmi in veljavnimi merili Svetega sedeža o tem vprašanju«. P. Stefano Cecchin, predsednik marijanske akademije, je pojasnil, da bo opazovalnica v ta namen sodelovala z izvedenci in raziskovalci ter visokimi predstavniki z znanstvenega področja in s cerkvenimi oblastmi.

Pomembno je zagotoviti jasnost, »saj domnevna sporočila pogosto povzročajo zmedo, širijo strašljive apokaliptične scenarije ali celo obtožbe proti papežu in Cerkvi«. Prav tako je pomembno zagotoviti podporo pri usposabljanju, »saj obravnava določenih primerov zahteva ustrezno pripravo«, je pojasnil p. Cecchin. Po njegovih besedah bi morala opazovalnica »aktivirati nacionalne in mednarodne komisije za ocenjevanje in preiskovanje prikazovanj in mističnih pojavov, o katerih so poročali na različnih območjih sveta«, poroča spletna Družina.

Preden bo Vatikan priznal poročila o čudežih in prikazovanjih ali beatificiral ali kanoniziral tiste, ki poročajo o takšnih izkušnjah, bo njihova veljavnost preverjena z znanstvenimi merili, so še sporočili. Novoustanovljena opazovalnica bo opravljala takšne preiskave za poročila o marijanskih prikazovanjih.

Omenjeni observatorij sestavljata usmerjevalni odbor in osrednji znanstveni odbor. Poleg tega bodo kmalu ustanovljeni tudi območni znanstveni odbori. Ti naj bi ustvarili operativno mrežo, ki bo lahko še bolj razširila območje delovanja. Odbor naj bi deloval redno, po potrebi pa naj bi se sestajal tudi na krajevni ravni.

Kot še pojasnjujejo pri avstrijskem Kathpressu, je stališče Katoliške cerkve, da so marijanska prikazovanja načeloma mogoča, vendar je takšne dogodke treba podvreči strogemu preverjanju, ki včasih traja tudi več desetletij. V Evropi je več marijanskih romarskih krajev, ki poročajo o prikazovanjih: Medžugorje v Bosni in Hercegovini, Lurd v Franciji, Fatima na Portugalskem, pa tudi La Salette, Notre-Dame du Laus in Paris/Rue de Bac v Franciji, Banneux in Beauraing v Belgiji, Knock na Irskem in Gietrzwałd na Poljskem.

Ali bi lahko observatorij vpliva tudi na prihodnost statusa Medžugorja? Za zdaj je to težko reči. S primerom Marijinih prikazovanj v Medžugorju se že mnogo let ukvarja posebna komisija, ki jo je ustanovil še prejšnji papež Benedikt XVI., že pod sedanjim papežem Frančiškom je komisija dala zeleno luč za to, da se Medžugorje prizna kot romarsko svetišče in določi apostolskega vizitatorja, ki spremlja tamkajšnja dogajanja. Trenutni vizitator msgr. Aldo Cavalli se sicer o Medžugorju izreka zelo pozitivno. So pa pred leti nekaj zmede povzročila stališča papeža Frančiška, češ da Marija ni “poštarica”. Mediji pa so še v času Benedikta XVI. objavljali zgodbo o padlem duhovniku Tomislavu Vlašiću, ki je kmalu po začetku prikazovanj prispel v Medžugorje in nekaj časa tam deloval. Na račun njegovih kasnejših zablod so sklepali, da gre v primeru Medžugorja za prevaro.

Res pa je tudi, da se je predvsem v času pandemije covid19 namnožilo polno poročil in (lažnih) novic o mističnih prikazovanjih s sporočili proti cepljenju, celo proti papežu. Nekatera od njih so se sklicevala na Marijina sporočila v Medžugorju, vendar povezava nikoli ni bila dokazana. Sporočila pa se vedno preverja v smislu razločevanja odnosa do Cerkve in njene edinosti.

C. R.