foto: Pixabay

Verjetno ste že opazili, da pred marsikatero hišo že stojijo izdolbene buče, v katerih gorijo sveče. Opomin, da se bliža “noč čarovnic”. Lahko bi rekli, da je to modna muha Zahoda in za koga tudi zabloda, ampak skoraj vedno boste naleteli na izgovor, da buče doma režejo predvsem zaradi otrok, ker jim to menda veliko pomeni. 

Ja, modne muhe so virus, ki se hitro širi. Če za “noč čarovnic” ne izveš doma, pa izveš v šoli. In seveda nočeš biti čudak, ampak tak kot vsi drugi. Ko te okolica enkrat prepozna za čudaka, te socialno izključi. In to ni prijetno. Zato kljub visokoletečim besedam v slogu “bodi to, kar si” še vedno velja železni zakon oportunizma. Tudi zato boste nemalokrat naleteli na “bučmane” tudi v domovih vernikov. In jih zaradi tega ne moremo obsojati.

Jih pa lahko spodbudimo, naj nekoliko razmišljajo v to smer, da svoja praznovanja obrnejo v krščansko smer. Namreč, “halloween” dejansko pomeni predvečer Vseh svetih. Ta izraz predstavlja okrajšavo za »All Hallow’s Eve« oziroma »Hallow Eve« (večer vseh svetih oziroma večer pred vsemi svetimi). Cerkev je nekdaj vigilijo praznika vseh svetnikov celo slovesno praznovala. Če bi pri tem vztrajala, bi bilo morda dandanes manj umetnih nadomestkov poganskega izvora, ki nas spomnijo celo na kakšen starodavni okultni obed.

Vendar pa, kristjan ne potrebuje čarovnic, ne potrebuje magije. Kristjani verujemo, da smo odrešeni. Zato prvega novembra ne praznujemo “dan mrtrvih”, ampak dan življenja. Praznik vseh svetnikov dopolnjuje praznovanje velike noči, saj smo vsi poklicani v občastvo svetih.

O “noči čarovnic” si lahko nekaj preberemo TUKAJ. Vendar, naj nas ne zavede, da je “halloween” vedno poganski. Najbolje storimo, če predvečer praznika vseh svetih preživimo v veselem slavljenju, molitvi in zahvaljevanju za odrešenje. Buče pa raje prihranite za zahvalno nedeljo in takrat z njimi okrasite vhod v vaš dom. Brez rezljanja, seveda…

C. R.