foto: Pixabay

Včeraj smo objavili fotografijo popackane fasade nadškofijskega dvorca v Ljubljani, kjer se je ob svojem “umetniškem izdelku” podpisala kar sama Antifa, to je mednarodna mreža skrajnih levičarjev. 

Seveda takšne mazaške akcije niso nekaj novega. Nekako smo se jih skozi leta že kar navadili, čeprav je res, da s seboj prinesejo ogromno stroškov in sitnosti. Policija se ponavadi le redko potrudi, da najde storilce. Še redkeje storilci materialno odgovarjajo za nastalo škodo. Lahko bi rekli, da sistem še vedno ščiti tovrstna huliganstva. A tu ne gre le za uničevanje tuje imovine, pač pa za jasen motiv: sovraštvo do Cerkve in vernih, pa tudi uničevanje. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da družbena popustljivost do teh sicer majhnih dejanj sovraštva sčasoma rastejo v vse hujšo obliko, ki privede tudi do neposrednega ogrožanja življenj, terorizma in umorov. Na to nas mora navsezadnje spomniti tudi krvavo obdobje komunistične revolucije na slovenskih tleh.

Vendar nas mora skrbeti tudi marsikaj drugega, ne zgolj popackane fasade in vandalski napadi. Opozarjali smo že na kulturo dialoga tudi v primeru debat o cepljenju, saj se zdi, da je fanatičnost nekaterih že zdavnaj ušla iz meja razuma. Prejšnji teden je na elektronske naslove mnogih medijev in novinarjev prišel videoposnetek, ki znanega celjskega zdravnika mlajše generacije prikazuje v zelo opolzkem položaju. Kasneje je po družbenih omrežjih zaokrožil še en podoben posnetek, ki se nanaša na isto osebo. Verjetno ni naključje, da je isti zdravnik tudi specializant infektologije in je zadnje čase preko medijev pozival k cepljenju. Sedaj oba posnetka krožita po družbenih omrežjih, kjer se nasprotniki cepljenja brez sramu naslajajo nad njim.

Na prvi pogled bi marsikdo celo nasedel, da si je omenjeni zdravnik privoščil snemanje samega sebe med nič kaj spodobnim početjem. Vendar je treba vedeti, da se je v zadnjih letih tehnologija t. i. “deepfake” (tj. globoki ponaredek) zelo razvila, saj je mogoče preko različnih spletnih aplikacij razne porno posnetke obdelovati tako, da obraze akterjev posnetka lahko obdelajo tako, da se na posnetku znajde tisti, za katerega si naročnik želi, da bi bil na njem. Tako obdelane posnetke mafija uporablja za izsiljevanje. Znano je, da so se celo znane osebe iz sveta šovbiznisa znašle v tovrstnih pogrošnih vsebinah, čeprav same s tem nimajo nič. Razen tega, da je nekdo našel video posnetek z osebo, ki ima podobno postavo in poteze obraza, le malo ga je bilo treba “sfrizirati”.

Kar pravzaprav ni nič tako zelo novega. Na podoben način so komunistični obveščevalci “sfrizirali” fotografijo Jaroslava Kiklja, čigar (zmontirano) fotografijo so delili okoli, češ poglejte vašega “domoljuba” v fašistični uniformi. Kdor si je to fotografijo pozorno ogledal, je lahko opazil, da je bila glava osvetljena z ene strani, uniforma pa z druge. Ob dandanašnji tehnologiji bi bil ponaredek verjetno precej bolj prepričljiv. Seveda je treba vedeti, da so Jaroslava Kiklja prej umorili, zato so s fotomontažo našli “opravičilo” za ta zločin.

Lahko samo ugibamo, komu se je prej omenjeni celjski zdravnik tako zameril in zakaj je prav on postal tarča tovrstnih umazanij. Verjetno je v tem primeru bolj kolateralna žrtev tistih, ki bi radi javno dokazovali, da nas v cepljenje silijo razni pokvarjenci. In tu se vidi, da se mnogim nasprotnikom cepljenja ne gre niti za zdravje niti življenja ljudi. Gre preprosto za žlehtnobo, kakor se temu reče po domače. Res smo prišli zelo daleč.

C. R.