Vladimirska Bogorodica, osrednja marijanska ikona pravoslavnih kristjanov (foto: Wikipedia)

Ali je mogoče, da bi se v 80. letu prve  – papeževe – posvetitve sveta Marijinemu Brezmadežnemu Srcu ponovno spopadli pravoslavni in katoliški kristjani? Bog ne daj! Naj bo tudi nadaljevanje tedna molitve za edinost med kristjani posvečen, predvsem za edinost v prizadevanjih za mir v Ukrajini in baltskih državah.

Ukrajina je največja evropska država, ki ima vso pravico do evropskih in drugih integracij. Rusija nima pravice vsiljevati nekdanjim sovjetskim republikam svojih geopolitičnih interesov. V tem je bistvo spora, v katerega pa so vpeti milijoni pravoslavni in katoliški kristjani. Bog ne daj, da bi kristjani različnih veroizpovedi ponovno streljali in ubijali drug drugega. A Bog rešuje! Naj se proslavi, v 80. letu prve posvetitve sveta Marijino Brezmadežno Srce! Pridružimo se v solidarnosti in edinosti tistim ljudem, tako pravoslavnim kot katoliškim, ki v tem času z globoko molitvijo prosijo, da bi bili rešeni vojne nevarnosti. Na se nas Bog posebno usmili, v tednu molitve za edinost med kristjani.  … Usmili se nas o Gospod!

Uvodna molitev: molitev prve posvetitve sveta Marijinemu Brezmadežnemu Srcu po papežu Piju XII.- je res globoka, srčna ter predana – le osrednji del –  :

Tebi, tvojemu brezmadežnemu Srcu, se v tej usodni uri človeške zgodovine izročimo in posvetimo, ne le v zvezi s sveto Cerkvijo, … ampak tudi z vsem svetom, razklanim v divjih sporih, zažganim v požaru sovraštva kot žrtev lastne zlobe.

Naj te ganejo tolike tvarne in duhovne razvaline; tolike bolečine, tako velike bridkosti očetov in mater, ženinov in nevest, bratov in sestra in nedolžnih otrok; … toliko duš v nevarnosti, da se na veke pogube.

Več si lahko preberete TUKAJ in TUKAJ.

T. S.