Gašper Blažič

Se vam ne zdi, drage bralke in bralci, da je apostol narodov sv. Pavel izbral zelo močne besede v prvem pismu Korinčanom? Oznanjanje evangelija zanj ni hobi, ni neka postranska zadeva, ampak dolžnost. Kar je doživel ob svojem potovanju v Damask, ko je bil še preganjalec kristjanov, je želel podeliti z vsem svetom. Čeprav verjetno osebno nikoli ni srečal Jezusa iz Nazareta, je postal njegov apostol posebne vrste. Padec konja je bil zanj začetek novega življenja. Savel iz Tarza, pravoverni Jud in farizej po pripadnosti, je postal nosilec veselega oznanila poganskim narodom. In od tedaj naprej se je začel predstavljati z imenom Pavel, kar poudarja njegovo majhnost, ponižnost pred Bogom.

Ni naključje, da spletna stran blagovest.si začenja svojo pot uradno na četrto velikonočno nedeljo in hkrati na praznik evangelista sv. Marka, ki je bil tudi eden od spremljevalcev sv. Pavla. Ime »blagovest« ni naključno. Najdemo jo v vseh slovanskih jezikih kot prevod besede »evangelij« (grško: euangelion oz. Ευαγγελιον – vesela novica, v angleščini se temu reče »gospel«, kar je pravzaprav okrajšava za »good spell«, dobesedno »dobra črka«). Z omenjeno spletno stranjo torej oznanjamo veselo novico o odrešenju. In kaj je ta vesela novica? Predvsem ta, da nismo prepuščeni sami sebi. Nekdo je vzel nase krivdo za vse grehe človeštva, od začetka do konca sveta. Za moje, tvoje, tistih, ki so že umrli, in tistih, ki šele prihajajo na svet.

Se sliši čudno? Morda. Tudi meni se je. Svoj čas sem se kot veroukar dolgočasil, ker so nam ves čas govorili o nebesih, ki so nekje daleč, a tu na zemlji smo pač dolžni trpeti in sprejeti to, kar nam prinaša življenje. In sem kaj hitro osvojil miselnost, da Boga moje stiske ne zanimajo prav nič, on je nekje daleč stran in se nima časa ukvarjati z mojo malenkostjo. Ker se brez muje še čevelj ne obuje, sem se moral sprijazniti, da je vse odvisno samo od mene – kar pa ni odvisno od mene, pa je pač treba sprejeti tako, kot je. Dokler nisem, podobno kot sv. Pavel, leta 2005 tudi sam doživel svojevrsten »padec s konja«, ko sem doživel v živo, da se Bog še kako zanima za moje življenje in da sem mu dragocen. Le da tega ne vem, se ne zavedam in sem o tem morda tudi zelo slabo poučen. Seveda me je v tem podrugem desetletju čakala trnova pot in danes lahko rečem, da si ne želim več v čas, ko sem Boga poznal tako površno, da sem bil po mišljenju in delovanju pravzaprav pogan. Pogan, ki gre vsako nedeljo in praznik k maši, ampak je vendarle pogan.

Verovati v osebnega Boga, v Jezusa Kristusa, ter priznavati, da sem potreben odrešenja, danes ni ravno »trendovsko«. Svet okoli nas ima raje govorjenje o raznih kozmičnih energijah, o zavesti, o nevidnih silah, pa o raznih tehnikah, preko katerih se lahko samoodrešimo. Luštno, ne? Probleme zaupate vedeževalki, malo hodite na jogo, pa malo na reiki, pa se vam zdi, da so problemi, vsaj na kratek rok, rešeni. Uf, kakšna zmota! Ampak da boste vedeli, pri tej zmoti, ki je lahko tudi tragična, danes sodeluje veliko kristjanov. Ker nikoli niso bili pravilno poučeni v svoji veri in ker verjetno nikoli niso slišali kakšnega pričevanja ljudi, ki jim je Bog spremenil življenje za 180 stopinj (ja, za 360 zagotovo ne, ker bi se potem spet znašli tam, kjer so bili na začetku).

Portal blagovest.si bo skušal zapolniti vrzel, ki jo ima slovenski spletni prostor na področju vere in duhovnosti. Medtem ko na Hrvaškem kar kipi od takšnih spletnih vsebin, je pri nas ponudba žal zelo skromna. Obstajajo tudi tabu teme, ki se jim obstoječi spletni portali raje izognejo. Naš svet potrebuje pogumnih pričevalcev, ki si bodo upali razglašati, kaj je Bog storil v njihovem življenju. Ne potrebujemo novih katoliških različic tabloidnih revij a la Jana, Lady in podobno – potrebujemo pričevanja in poučevanja. In veseli bomo, če boste svojo zgodbo delili z nami in jo poslali na [email protected].

Zavedamo pa se tudi, da ta pot ni lahka. Izbrali smo pot skozi ozka vrata in se zavedamo, da bodo padala tudi polena pod noge. Že ob prvi najavi našega spletnega portala so nam nekateri prigovarjali, češ zakaj še ena spletna stran, ko pa imamo že toliko katoliških medijev, ki so povsem dovolj? Mar ni to zapravljanje energije, denarja in časa? Ampak tudi slepemu Bartimaju, ki je v Jerihi klical Jezusa, so okoli stoječi prigovarjali, naj umolkne (prim. Mr 10, 48). On pa je vztrajal. In bil ozdravljen. Če bi poslušal glasove skušnjavcev okoli sebe, bi ostal slep še naprej.

Seveda pa se priporočamo tudi v molitev in smo hvaležni za vsak najmanjši vzdihljaj k Bogu, za vsako zdravamarijo, za vsako darovano mašo. Tako bo naše gorčično zrno raslo in drevo bo postajalo vse večje. Želimo vam prijetno branje in hvaležni vam bomo, če boste – preko družbenih omrežij ali kako drugače – širili naše vsebine med ljudi. Naj bo z vami Božji blagoslov!

P. S.: Glede na to, da nam je spletno platformo omogočilo naš izdajatelj, podjetje Nova obzorja d. o. o., nas ne preseneča, da so tik pred uradnim začetkom delovanja portala začele prihajati tudi resne grožnje, tudi s smrtjo. Vendar nas tudi to ne bo zaustavilo.

Gašper Blažič, v. d. urednika portala Blagovest.si