foto: Twitter

Bliža se 25. junij, ki letos prinaša dve okrogli obletnici: 40 let Marijinih prikazovanj v Medžugorju in 30 let samostojne Slovenije. Devetdnevnica pred 25. junijem se je zato že začela.

Marsikdo se sprašuje, kako je mogoče sploh še moliti za domovino in ali je Bog že obupal nad nami. Komaj zdaj smo se namreč otresli številnih omejitev zaradi covid19, vrstijo se novi in novi napadi na vlado in na drugi strani tudi nove vstajniške pobude, pojavljajo se referendumi o stvareh, za katere smo upali, da jih bodo s svojo odločitvijo uredili in ne bodo prelagali odgovornosti na državljane.

Seveda se v tem času vrstijo molitvene pobude za domovino. Marsikdo pa niti ne ve, kaj pomeni moliti nasploh, kaj šele moliti za domovino. Je že tako, da smo Slovenci (da, o katoličanih govorim) precej neredni molivci. Vsaj v povprečju. Čeprav statistika ne pove vsega. A če bi izkoristili potencial, ki nam ga daje Bog, bi bila naša domovina veliko bolj blagoslovljena.

Zato predlagamo naslednje:

 1. Odločite se, da ob slabih dogodkih v domovini ne boste nergali, ampak klicali Božji blagoslov ter Boga slavili z namenom, da se proslavi tudi v manj prijetnih dogodkih.
 2. Če ne veste, kaj pomeni slaviti Boga, poskusite zmoliti besedilo molitve “Slava”, ki jo molimo ali pojemo pri vsaki nedeljski maši. Poskusite jo zmoliti čim bolj zavestno in s srcem, po možnosti jo ponovite večkrat:  Slava Bogu na višavah
  in na zemlji mir ljudem, ki so blage volje.
  Hvalimo te, slavimo te,
  molimo te, poveličujemo te,
  zahvaljujemo se ti zaradi tvoje velike slave.
  Gospod Bog, nebeški Kralj, Bog Oče vsemogočni.
  Gospod, edinorojeni Sin, Jezus Kristus,
  Gospod Bog Jagnje Božje, Sin Očetov.
  Ti odjemlješ grehe sveta, usmili se nas.
  Ti odjemlješ grehe sveta, sprejmi našo prošnjo.
  Ti sediš na desnici Očetovi, usmili se nas.
  Zakaj edino ti si Sveti,
  edino ti Gospod, edino ti Najvišji,
  Jezus Kristus, s Svetim Duhom: v slavi Boga Očeta.
  Amen.
 3. Darujte za maše za domovino po svojih zmožnostih. Lahko se vas več dogovori skupaj in oddate darove za mašo pri domačem župniku ali kje drugje.
 4. Za tiste, ki redne molitve niste vajeni, predlagamo naslednjo vajo: pojdite v kakšen samoten prostor, morda v naravo, sprostite se, usedite, lahko zaprete oči in začnete spontano klicati Jezusa – nekako tako: “Jezus, pridi in me prevzemi. Jezus, pridi v moje srce. Dajem ti svoje življenje.”
 5. V naslednjih dneh in tednih bo kar precej duhovnih dogodkov, ki bodo povezani z domovino: 22. junija ob 18h bo maša za domovino v ljubljanski stolnici, Slovenska škofovska konferenca tudi organizira devetdnevnico ter 24-urni post za domovino. 25. junija 2021 ob 10h pa bo maša za domovino tudi na Kureščku v cerkvi Marije Kraljice Miru. 27. junija 2021 pa bo ob 30-letnici samostojnosti maša na Rečici pri Laškem v cerkvi blaženega Antona Martina Slomška in sicer ob 10.30. Po maši sledi dvig zastave. Dogodek je organiziran v sodelovanju župnije, krajevne skupnosti ter občinskega odbora VSO Laško. Maše za domovino bodo sicer organizirane tudi drugod po Sloveniji.
 6. Sicer pa smo vsi povabljeni, kdor more, k molitvi rožnega venca za domovino.

G. B.