Marko Ivan Rupnik, umetnik, profesor, duhovnik... Koliko časa še? (foto: youtube / posnetek zaslona)

Vodstvo jezuitskega katoliškega reda je v nedeljo pozvalo vse morebitne žrtve spolnih zlorab slovenskega patra Marka Rupnika, naj to prijavijo. Poziv so izdali, potem ko je italijanski časopis Domani v nedeljo objavil izpoved nekdanje redovnice, ki se je pritožila tudi leta 2021, poroča STA.

Rupnikov nadrejeni Johan Verschueren je v nedeljo dejal, da želi pojasniti nekatera vprašanja okrog primera, in pozval vse, ki vedo kaj o starih in novih obtožbah, naj se javijo na njihov elektronski naslov, poroča tiskovna agencija AP.

“Moja glavna skrb gre vsem tistim, ki so trpeli, in kličem vse, ki želijo narediti novo prijavo, ali želijo razpravljati o že podanih prijavah, naj stopijo z mano v stik,” je sporočil in dodal, da sprejemajo prijave v angleškem, francoskem, italijanskem, španskem, nizozemskem in nemškem jeziku.

Pred tem je Domani objavil pričevanje nune, ki je opisala več let spolnih zlorab in duhovnih manipulacij Rupnika, ki ga je skušala večkrat prijaviti, vendar naj bi ga nadrejeni ščitili in ji to preprečili.

“Njegova spolna obsedenost ni bila improvizirana, ampak globoko povezana z njegovim konceptom umetnosti in njegovim teološkim razmišljanjem. Oče Marko je začel počasi in sladko polniti moj psihološki in duhovni svet, izkoriščal je mojo ranljivost in zlorabljal moje razmerje z Bogom, da bi me potisnil v spolno doživetje z njim,” je za Domani povedala neimenovana nekdanja slovenska redovnica.

Najprej ga je prijavila leta 1994 v Sloveniji, vendar so jo preslišali, je dejala. Vmes je podobno škodoval drugim nunam, pri čemer naj bi uporabljal pornografijo, poniževanje in več partnerjev v podobi svete trojice, je dodala.

Vatikan je priznanega sakralnega umetnika Rupnika sicer leta 2019 začasno ekskomuniciral, ker je storil enega hujših zločinov v katoliški cerkvi, ko je žensko, ki je imela z njim spolne odnose, sam odvezal greha, je novinarjem v Rimu pred dnevi potrdil vrhovni predstojnik jezuitov p. Arturo Sosa.

Gre za odvezo greha s strani sostorilca, to pa je dejanje, ki terja ekskomunikacijo oziroma izobčenje. Sosa je sicer priznal, da so ukrep le mesec dni kasneje odpravili, ker je Rupnik greh priznal in se zanj pokesal.

Do kratke ekskomunikacije je tako prišlo dve leti pred tem, ko se je Vatikan odločil za umik druge tožbo proti njemu zaradi domnevne zlorabe devetih žensk pod njegovo duhovno oskrbo.

Šlo naj bi za devet redovnic, s katerimi naj bi imel danes 68-letni Rupnik spolne odnose v 90. letih prejšnjega stoletja v Ljubljani. Vatikanski dikasterij za doktrino vere oz. nekdanja kongregacija za doktrino vere je leta 2021 odločil, da so zadeve zastarele, ker je od dejanj minilo več kot 30 let – čeprav je ta isti dikasterij oz. kongregacija Rupnika pred tem že ekskomuniciral in ga nato sprejel nazaj.

Vatikan je v podobnih primerih občasno že “pozabil” na zastaralni rok, ko je ukrepal proti duhovnikom, obtoženim spolnih zlorab. V primeru Rupnika pa tega ni storil, pri čemer AP omenja, da dikasterij vodi jezuit, jezuit je tudi tožilec za spolne prekrške in jezuit je njegov namestnik, ki je bil skupaj z Rupnikom celo v jezuitski skupnosti v Rimu.

Sosa je dejal, da so Rupniku prepovedali spovedovanje, duhovno vodenje in duhovne vaje. Agencija AP pa poroča, da je Rupnik naveden za duhovne vaje od 13. do 17. februarja v svetišču Loreto Marian na italijanski jadranski obali.

C. R.