foto: Pixabay

Med božičem in svečnico so v slovenskih cerkvah postavljene jaslice. Okoli božiča marsikje uprizorijo žive jaslice; že 32. upodobitev božične zgodbe bo v Postojnski jami, v jami Pekel in Mojstrani pa letos živih jaslic ne bo. Po vsej Sloveniji bodo odprte razstave jaslic, od manjših pa vse do takšnih, ki ves kraj spremenijo v božično vas.

V Postojnski jami si bo božično zgodbo mogoče ogledati med 25. in 30. decembrom. Žive jaslice, ki se bodo razprostirale po pet kilometrov dolgi poti jame in ponujale 16 svetopisemskih prizorov, bodo na poldrugo uro dolgi predstavi z božičnimi pesmimi pospremili priznani slovenski vokalisti: Sara Briški Cirman – Raiven, Blaž Gantar, Urška Kastelic in Anea Mercedes.

Številne postavitve živih jaslic so bile v minulih dveh letih med epidemijo odpovedane in jih ponekod tudi letos ne bodo uprizarjali. Tako jih denimo ne bo v jami Pekel pri Žalcu, prav tako jih ne bodo uprizorili v ledenem kraljestvu, ki so jih vrsto pripravljali v soteski Mlačca v Mojstrani. Si bo pa mogoče na Gorenjskem božično zgodbo ogledati danes ob 18. uri v Žiganji vasi v Občini Tržič, na Savinjskem na božični dan, 25. decembra, v opuščenem kamnolomu Dol-Suha – igro pripravlja Turistično društvo Rečica ob Savinji -, na Štajerskem pa na Pohorski tržnici ter od 24. do 26. decembra v vasi Studenice. Na Primorskem si bo med drugim mogoče žive jaslice ogledati na Štefanovo oziroma 26. decembra v Vipavskem Križu.

V Ljubljani vsako leto največ pozornosti pritegnejo jaslice v frančiškanski cerkvi na Tromostovju, ročno izdelane draveljske jaslice oz. postavitev v župniji Ljubljana Dravlje ter jaslice na Ljubljanskem gradu, kjer so v Kapeli sv. Jurija na ogled lesene figure Mira Rismonda. Jaslice v naravni velikosti iz slame Antona Kravanje tudi letos stojijo pred Zoisovo palačo na Bregu.

Več si lahko preberete TUKAJ.