foto: Wikipedia

Na prvi pogled je samo naključje, da dvajsetletnica velikega terorističnega napada na ZDA sovpada z umikom Američanov iz Afganistana samo nekaj tednov prej. Vendar je ta žalostna obletnica dejansko presek množic mnogih dejavnikov. In iz tega preseka se je pokazal tudi obraz zla. 

Ne bomo ponavljali vseh dejstev o tem, kaj se je dogajalo usodnega dne 11. septembra 2001 v New Yorku. Več o tem si lahko preberete TUKAJ. Presenetljivo pa je, kolikšna količina zla in kakšne strahotne posledice so se lahko zgodile v roku nekaj ur. Vse to kaže ne samo na odlično organiziranost Al Kaide, ki je izvedla napad, ampak tudi na zarote znotraj ameriških obveščevalnih ter varnostnih služb, kar kaže na to, da so napadalci imeli kolaborante znotraj ZDA. Izbrali so si tarče, kjer so lahko povzročili največ škode. Kar pomeni, da so poznali sistem gradnje dvojčkov WTC.

Kaj pa duhovno ozadje napadov? Že zdavnaj sekularizirani in od Boga ločeni Zahod, ki se sicer še vedno tu in tam sklicuje na krščanske korenine, je doživel vbod z nožem. Obraz zla, ki so ga nekateri fotografi zaznali na goreči stolpnici v New Yorku, je bil pravzaprav Janusova glava z dvema obrazoma. Ena predstavlja odrivanje Boga iz javnosti in povzdiguje človeka kot “boga”, druga pa predstavlja religijske fundamentalizme, ki so kasneje doživeli nov preporod še v Islamski državi in novih terorističnih napadih po Evropi.

Smešno je, da dandanes mnogi sledijo tej pošastni logiki. Kot protiutež fundamentalizmu postavljajo življenje brez Boga. Ko je bila Evropa še krščanska, se je znala dobro zoperstaviti vdorom arabskih in turških čet – seveda ob močni molitveni podpori evropskih narodov. In danes? Bomo hude duhove izganjali z Belcebubom?

Mimogrede, 12. september, dan potem, je praznik oz. spomin Marijinega imena, kar je prav tako povezano z nekdanjim evropskim odporom zoper osvajalce iz Otomanskega imperija.

Nas bodo tragedije, ki jih Zahod doživlja zaradi razpada duhovnega imunskega sistema, res ne bodo nič izučile?

G. B.