foto: Wikipedia

Še nekaj dni in zgodilo se bo. Na nedeljo Božjega usmiljenja bodo v Sloveniji po (skoraj) štirih letih znova parlamentarne volitve. In razumljivo je, da je kampanja v vsej svoji ostrini sedaj dosegla vrhunec. In jasno je, da tu ne gre zgolj za primerjavo programov in fer tekmovanje, ampak tudi (in predvsem) umazane prijeme.

Dejstvo je, da si tukaj ne moremo privoščiti vsegliharstva, češ vsi so enaki grešniki. Zavedamo se, da nobena vlada na tem svetu ni idealna. A to, kar je v zadnjih dveh letih pokazala sedanja vlada pod vodstvom Janeza Janše, po uspehih močno presega vse tiste leve tranzicijske vlade preteklih let, vključno z vsemi tistimi vladami, ki jih je vodil sedaj že pokojni Janez Drnovšek. Če smo imeli pod vladami, ki so jih po Drnovšku vodili Borut Pahor (sedanji predsednik republike), Alenka Bratušek, Miro Cerar in Marjan Šarec, občutek, da nas oblast krepko molze in da v zameno za visoke davke pravzaprav nismo dobili ničesar (so pa zato veliko dobili vnaprej določeni izbranci), smo imeli pod sedanjo vlado vsaj občutek, da se nam nekaj denarja, ki nam ga država pobere z davki, vrača po drugi poti nazaj. In tega prej nismo bili vajeni.

Seveda se bodo še vedno našli tisti, ki bodo trdili, da je vse skupaj zarota in naj nikar ne nasedajmo dobrim namenom vlade. Toda, ali je po dveh letih vladanja, ki je sledilo »metu puške v koruzo«, res vredno tvegati z nekim novim človekom, ki je pravzaprav že dvajset let z eno nogo v politiki (od LDS preko Pozitivne Slovenije, SAB do GS) in je edina referenca sesanje velike količine denarja? Je vredno tvegati z nekom, ki ga »smetarski« mediji iz Odlazkovega imperija branijo, hkrati pa vse bolj nasilno rušijo vse pozitivne pridobitve za našo državo v zadnjih dveh letih?

Bolj ko se bliža dan volitev, bolj zaostrene so razmere. Pri tem veliko vlogo igra tudi objavljanje rezultatov javnomnenjskih anket, katerih namen je predvsem psihološka manipulacija z ljudmi. Zadnje čase nekateri, ki so najprej želeli iti na volitve in podpreti katero od strank sedanje vladne koalicije, že govorijo, da morda sploh ne bodo šli volit, češ tako ali tako bomo spet dobili »nov obraz« na oblast. Torej je po njihovo najbolje tako kot Marjan Šarec zabrisati puško v koruzo in se na dan volitev narediti, kot da ni nič. A zakulisni kreatorji novih obrazov prav na to računajo – namreč, da boste vnaprej razočarani in boste v svojem fatalizmu odtegnili glas, ki bi šel za varno prihodnost. Glas, ki na teh volitvah ne bo oddan za tiste, ki so v zadnjih dveh letih kreirali zgodbo o uspehu, bo glas za tiste, ki vam bodo prihodnost ukradli. To je žalostna resnica in zato vas moramo spomniti, da je glasovanje na volitvah dejanje, kjer ne odločate samo o svoji prihodnosti, ampak o prihodnosti vseh nas. Ljudje smo občestvena bitja, vsako tako dejanje se tiče naše celotne skupnosti. Velja pravilo »vsi za enega, eden za vse«.

Prav zato je vnaprejšnje izražanje vere v nekakšno usodo, češ spet bo vladala mafija, izjemno perfidna hudičeva skušnjava. Ji bomo nasedli? Ali ni naše poslanstvo v tem, da se takšnim skušnjavam upremo? Dejansko je odhod na volišče in oddati svoj glas še najmanj, kar lahko storimo. Pa čeprav politično-medijski zverinjak stare nomenklature državljanom »zvija roke«, kot se temu reče, in spodbuja občutke potrtosti in brezupa. Pa tudi občutke krivde, češ če podpreš sedanjo koalicijo, podpiraš korupcijo. Temu se reče psihološka manipulacija. Junaško je, če temu rečemo NE. In gremo na volitve. S tem zmagamo v duhovnem boju.

Verjamemo tudi, da mnogi molite za domovino, delate zanjo drobne žrtve, darujete maše. Zagotovo se bo poznalo tudi to. Naš končni dom so nebesa, a na tem svetu imamo zemeljsko domovino kot dar. In ne zapravimo je!

Uredništvo portala Blagovest.si