foto: Philip Janos / Wikipedia

Nedelja gaudéte je po katoliškem liturgičnem koledarju tretja nedelja v adventu, letos pride na 17. december, kar je najkasnejši možni datum te nedelje. Letošnja tretja adventna nedelja tako sovpada z začetkom božične osemdnevnice. 

Izraz gaudete v latinščini pomeni veselite se. To povabilo k veselju se pojavi v vstopnem spevu pri maši tretje adventne nedelje, ki se glasi: Gaudete in Domino semper. Iterum dico: gaudete! Dominus prope. (v slovenščini: Veselite se v Gospodu zmeraj; ponavljam vam, veselite se. Gospod je blizu.).

Na nedeljo gaudete se lahko namesto vijoličnih bogoslužnih oblačil, ki so značilna za advetni čas, uporabljajo rožnata. Prav tako se lahko na adventnem vencu prižge še tretja sveča, ki je za razliko od prejšnjih vijoličnih lahko rožnate barve.

Na nedeljo gaudete se berejo svetopisemski odlomki, ki poudarjajo veselo pričakovanje Gospodovega prihoda. Glavna mašna prošnja se glasi: “Bog, naš Oče, tvoje ljudstvo se z živo vero pripravlja na praznovanje rojstva tvojega Sina. Naj doživimo veselje teh velikih skrivnosti ter jih slovesno in radostno obhajamo.”

Tudi v božji besedi letošnje tretje adventne nedelje se pojavlja veselje. V prvem berilu pravi Izaija: “Silno se veselim v Gospodu, moja duša se raduje v mojem Bogu.” Psalm je vzet iz Marijinega magnifikata v Lukovem evangeliju: “Moj duh se raduje v Bogu, mojem Odrešeniku.” V drugem berilu pa apostol Pavel v Prvem pismu Tesaloničanom pravi: “Bratje in sestre, vedno se veselite.” 

Marija, začetek našega veselja, prosi za nas.