Bil je ujet in v brezizhodni situaciji... (foto: youtube / CNA / posnetek zaslona)

Portal medjugorje-info.com je objavil pričevanje 34-letnega karmeličana br. Davida Johnsona, ki je sicer doma iz Colorada v ZDA, a že precej let živi in deluje v karmeličanskem samostanu v Kariju v Siriji. Pred tremi leti je zaradi malce naivne geste postal ujetnik džihadistov…

V Sirijo je sicer pred leti prišel z namenom, da tam študira arabščino, vendar je dobil Božji klic, da ostane tu in služi Bogu na drugačen način. Ko je prišel v Sirijo, niti ni vedel, da tudi tukaj živijo kristjani. Na Bližnjem vzhodu jih je okoli dva milijona. Prav ljubezen do arabskega jezika pa mu je rešila življenje, o tem je tudi pričeval v Denverju na molitvenem srečanju.

In kaj se je zgodilo? Pred tremi leti je na velikonočni ponedeljek šel na samostanski stolp in od  tam povsem prijateljsko pomahal ljudem v daljavi, kar je sicer gesta prijateljstva v Coloradu. Vendar so bili to islamisti, ki so postali sumničavi. Prišli so do samostana in iskali tistega, ki jim je mahal, saj so bili prepričani, da gre za vohuna, ki je samo preoblečen v redovnika. Davida so prijeli, njegova skupnost pa je takoj začela z molitvijo, zanj so darovali mašo. Kot je pričeval, se ni bal, ves čas je namreč čutil, da je v Božjih rokah. Povsem mirno je začel peti pesmi o Jezusovem vstajenju svojih ugrabiteljem – v arabščini, torej v jeziku, ki so ga oni razumeli. Bili so zaprepadeni, srca pa so se jim omehčala. Rekli so, da še nikogar niso slušali tako peti in ga prosili, naj nadaljuje. Pel je o Kristusu, ki je vstal od mrtvih, s svojo smrtjo premagal našo smrt, tistim v grobovih pa podaril življenje.

Oboroženi islamisti so se začeli smejati in ploskati, nato so se odločili, da ga vrnejo v samostan – nepoškodovanega. Vendar so morali še prej pokazati redovnika svojim prijateljem. Poslušala ga je množica vojakov, ki je začela ploskati. “Mislil sem, da sanjam. Mislil sem, da sem prišel v neko drugo realnost,” je rekel.

Čeprav mu je znanje arabščine pomagalo pri rešitvi, pa je prepričan, da mu je življenje rešila molitev njegovih sobratov ter ime Jezusa v pesmih, ki jih je prepeval. Zato vsem, ki so zaskrbljeni zaradi islamskih teroristov na Bližnjem vzhodu, svetuje molitev. “Molite, molite, molite,” je dejal. “Vse svoje zaupanje predajte Njegovi modrosti.

 

G. B.