V soboto, 18. novembra 2023, ob 20. uri bo v Ljubljani, v okviru festivala Hiša strpnosti v Mini teatru, premierno predvajan dokumentarni film o poljski družini Ulma z naslovom Zgodba o zločinu.

Projekciji bo sledil pogovor z režiserjem Mariuszem Pilisom.

Film predstavlja ganljivo zgodbo družine Ulma: Jozefa in Wiktorie in njunih sedmih otrok. Ulmovi so žrtvovali svoja življenja, ko so poskušali reševati judovske družine. 24. marca 1944 so Nemci izvršili nezaslišan zločin in umorili celotno družino Ulmovih. To je začetna točka, na kateri režiser začne raziskovati zgodbo. Rezultati so šokantni … Režiser je posegel po še ne objavljenih materialih, izvedel je številne pogovore, sledil povojnemu procesu proti odgovornim za umor. Odkrije resnico, da storilci tega krutega zločina niso bili kaznovani in žandar, ki jih je obsodil in umoril, je v Nemčiji več let užival spoštovanje in priznanje.

10. septembra letos je bila v kraju Markova na Poljskem darovana slovesna maša ob beatifikaciji družine Ulma. Prvič v zgodovini je bil za blaženega razglašen tudi nerojen otrok.

Film Zgodba o zločinu bo predvajan s slovenskimi in angleškimi podnapisi. Prevzem brezplačnih vstopnic je mogoč na blagajni Mini teatra (Križevniška 1). Prosimo, da svojo udeležbo potrdite na [email protected] .