Nad hotelom Polževo je zelo lepa cerkev posvečena Svetemu duhu. Letos so jo v celoti obnovili: oltarje, streho, fasado, tla, … in na novo dodali Križev pot, delo umetnika Nikolaja Mašukova.

V soboto, 21. avgusta bo tam ob 17. uri sveta maša na čast Svetemu Duhu, za slovenski narod. Daroval jo bo eksorcist novomeške škofije p. Peter Vrabec. Pred sveto mašo bo molitev rožnega venca, po sveti maši pa molitev pred Najsvetejšim: Litanije k Svetemu Duhu, molitev za domovino …

Kot vidimo, živimo v zelo težkih časih in vsi potrebujemo vodstvo Svetega Duha, zato se pripravljajmo na sveto mašo z molitvami k Svetemu Duhu skozi ves teden, da bi res izprosili čim večje milosti zase, za svoje družine, za Cerkev, za tiste, ki vodijo državo in za ves narod. Kdor se svete maše ne bo mogel udeležiti, se nam lahko v tem času (ob 17. uri) pridruži z molitvijo od doma.

Ozvočenje bo tudi zunaj, lahko si prinesete s seboj stolčke.

CERKEV SV. DUHA NAD POLŽEVEM

Cerkev je bila zgrajena v 15 stoletju. Zanjo je značilna poznogotska zgradba z zvezdnato-rebrasto obokanim prezbiterijem.

Glavni baročni oltar je »zlatega tipa« in je bil narejen leta 1664. Na oltarju je lesen relief, ki predstavlja apostole z Marijo ob prihodu sv. Duha na binkoštni praznik. Na eni strani reliefa je sv. Anton, na drugi Kristus Kralj, nad reliefom pa sv. Miklavž. Na desnem stranskem oltarju je v sredini sv. Urh, ob strani sv. Gregor – papež in sv. Bernard, ki kaže na vpliv bližnjega stiškega samostana, na drugem oltarju pa je kip Marijinega oznanjenja.

Glavni vhod cerkve pa krasi dragocen in zelo zanimiv portal iz 15. stoletja, ki prikazuje Kristusa na križu, ob njem pa sta Marija in sv. Janez Evangelist.

LEGENDA:

Cerkev so najprej začeli graditi v vasi, vendar kar so sezidali podnevi, je bilo ponoči prenešeno na lokacijo na vrhu hriba. Zato so potem cerkev gradili in dogradili na vrhu hriba, kje stoji še danes.

Pot: Avtocesta proti Zagrebu, izvoz Višnja gora, prvo križišče desno, drugo križišče pri železniški postaji desno, od tu naprej sledite oznakam Hotel Polževo. Naslov hotela je Zavrtače 6, Višnja gora, pred hotelom je ob cesti veliko prostora za parkiranje, od tam pa je nekaj minut hoje do cerkve.

Vabljeni!

C. R.