Zagotovo ste že slišali za enega najbolj “slavnih” svetnikov 20. stoletja. Skromni kapucin, za katerega so verjeli, da bo že v mladih letih umrl zaradi zelo šibkega zdravja, je dočakal več kot 80 let. Kar 50 let je živel s stigmami, Kristusovimi ranami!

Sv. Pij iz Pietrelcine, kraja v provinci Benevento v južni Italiji, se je rodil kot Frančišek (Francesco) Forgione, kar pomeni, da je nosil isto ime kot asiški ubožec. Sin revnih staršev – oče je moral iti delati v Ameriko, da se je družina izkopala iz najhujše revščine – je imel že v otroških letih nenavadne doživljaje, nato pa je vstopil v kapucinski red. Italijanske oblasti so ga hotele večkrat spraviti v vojsko, a je tam dobil tako visoko vročino, da so ga morali odpustiti. Zaradi šibkega zdravja je čas po novi maši preživel kar doma, nato pa je odšel v San Giovanni Rotondo na Garganskem polotoku, kjer je ostal do smrti. Čeprav je ves čas ostal tam in ni potoval nikamor, poročajo, da so ga videli marsikje po svetu (karizma bilokacije). Tudi znameniti italijanski general Luigi Cadorna ga je po neuspehu v bitki pri Kobaridu (1917), ko je doživel hud neuspeh na soški fronti, srečal v sobi v hiši, ki je bila strogo zastražena, straža nikogar ni spustila noter. Želel je narediti samomor, pa ga je presenetila nenadna navzočnost kapucina…

Pater Pij je imel življenje, polno trpljenja. Vendar je bil poklican, da je nosil trpljenje, tako telesno kot duševno. Imel je dar vpogleda v duše in videnja prihodnosti. Uradna Cerkev sprva ni bila enotna glede stigem, ki jih je nosil, zato je bil deležen strogih ukrepov. Sad Pijevega delovanja je bila tudi izgradnja velike bolnišnice poleg samostana. Predvsem pa veliki čudeži, povezani z ozdravljenji in spreobrnjenji.

O svetem patru Piju je tudi v slovenskem jeziku izšlo že več knjig. Najprej so bili to kratki življenjepisi, ki jih je izdala Slovenska kapucinska provinca – že leta 1970 je v slovenskem jeziku izšel prvi takšen življenjepis (izdal ga je Kapucinski samostan Škofja Loka, kasneje ga je nekoliko dopolnjenega izdala založba Ognjišče). Leta 2001, dve leti po beatifikaciji, je tako izšla knjižica “Blaženi pater Pij” (Gerardo di Flumeri).

Več knjig je začelo izhajati po tistem, ko je bil pater Pij razglašen za svetnika (l. 2002). Tega leta je založba Družina izdala knjigo “Sveti pater Pij : molitve, misli, drobtinice, življenje”. Slovenska kapucinska provinca je izdala tudi knjižico  “Dober dan – Misli za vsak dan v letu”, tudi založba Ognjišče je izdala dva življenjepisa, prvi je doživel številne ponatise (Pater Pij, stigmatik današnjega časa: križan brez križa) drugi od njiju nosi naslov “Na nebeškem pragu” (Saverio Gaeta). Sledil je še “Pater Pij: sveti, ponižni in ljubljeni” (Lorenzo da Fara) pri isti založbi.

Leta 2014 je v slovenskem prevodu pri založbi Novi svet izšla knjiga “Pater Pij – nepoznani čudeži svetnika s stigmami” (José María Zavala). Že leto pred tem tudi knjižica “Sv. pater Pij – zgled današnjega časa” (Dragan Ignjić, samozaložba). Pri založbi Novi svet je nato leta 2015 izšla knjiga “Pater Pij” (Jean-Dominique Dubois). Leta 2020 je izšla knjiga “Besede upanja patra Pija” (Družina).

Sedaj na trg prihaja slovenski prevod knjižne uspešnice Renza Allegrija “Čudeži patra Pija”. Izdajatelj knjige je Zavod Kerigma (www.kerigma.si).

Mnenja o patru Piju:

»Človek se je tekom vseh teh let zelo spremenil. Morda je manj občutljiv za probleme duha, ni pa se prenehal čuditi patru Piju.« (Renzo Allegri, avtor)

»Menim, da je pater Pij ena od največjih karizmatičnih osebnosti našega časa in ena od najpomembnejših v zgodovini Cerkve.« (Kardinal Giuseppe Siri)

»Pater Pij je svetu pokazal, da je Bog resničen in da je edini pravi uspeh v življenju svetost.« (Kardinal Sean P. O’ Malley)

Cena: 24,95 evra.

AKCIJA: do 14. novembra imate naročniki brezplačno dostavo!

Knjigo lahko naročite na www.kerigma.si, [email protected], ali 041 296 509.