Ikona sv. Bonifacija iz Tarza (vir: Wikipedia)

Glede na godovne dneve t. i. ledenih mož se marsikdo sprašuje, kdo je sv. Bonifacij, ki danes goduje. Poznamo namreč apostola Nemčije, ki pa goduje 5. junija. 

Sv. Bonifacij je bil mučenec in spreobrnjenec. Čeprav je bil kristjan, se je vdajal pijači in veseljačenju. Po spreobrnitvi pa je pomagal revežem in bolnim ter hodil v cerkev. Zaradi vere v Kristusa je umrl mučeniške smrti. Po njem je ime prevzel tudi Vinfrid iz Anglije, kasnejši škof v Nemčiji in apostol te dežele, goduje pa 5. junija. Ime Bonifacij si je izbralo tudi devet papežev.

Po izročilu se je Bonifacij rodil v Rimu. Bil je suženj, upravitelj velikega premoženja mlade Rimljanke Agleje. Oba sta bila kristjana, a sprva nista živela krščansko. Agleja je Bonifacija zaradi njegovega dekadentnega življenjskega sloga poslala v Malo Azijo, kjer je ravno divjalo preganjanje kristjanov pod cesarjem Galerijem. Od tam naj bi ji prinesel relikvije rimskih mučencev, ki jih je častila in se jim priporočala.

V Tarzu v današnji Turčiji je Bonifacij spoznal, kako kruto mučijo in pobijajo kristjane. Njihovo pričevanje o veri in zaupanje v Boga, ko so umirali, sta ga tako ganila, da se je nenadoma tudi sam prepoznal za kristjana in se spreobrnil.

Preganjalci so ga takoj zgrabili, mučili in potopili v kotel vrele smole. Ker je bil še živ, so ga na koncu obglavili. To se je zgodilo 14. maja 306.

Njegovi spremljevalci so našli njegovo truplo in ga prinesli Agleji v Rim, skupaj z zahtevanimi relikvijami mučencev. Ta se je spreobrnila in Bonifacija pokopala v Rimu, na njegovem grobu pa zgradila cerkev. Svoje imetje je razdelila ubogim in se umaknila v samostan.

C. R. 

Vir: Pridi.com