foto: STA / Tinkara Zupan

Muzej jaslic Brezje je edinstvena zbirka, ki vsebuje preko 450 različnih jaslic z vseh koncev sveta.

Tik ob baziliki na Brezjah je sodoben muzej jaslic. Muzej je urejen v objektih bivših hlevov Frančiškanskega samostana, Prenova je ohranila osnovno prostorsko zasnobo objektov, materiale in detajle, kot na primer betonske jasli za živino, in jih na novo uporabila. Objekti po prenovi na zunaj še vedno delujejo kot gospodarski kompleks, znotraj pa zažarijo v čarobnih barvah poklona intimnemu prazniku.

V sprehodu skozi deset prostorov Muzeja jaslic Brezje se obiskovalec sreča z zgodovino jasličarstva, spozna pomen posameznih jasličnih figur in prizorov in lahko občuduje različne načine in materiale za izdelavo jaslic. Poleg božičnih jaslic, ki so pri nas najbolj poznane, so v drugem prostoru razstavljene tudi pasijonske, binkoštne in vstajenjske jaslice. Na ogled so tudi tradicionalne slovenske jaslice, kakršne so nekdaj ob Božiču postavljali v t.i. »Bogkov kot« domače hiše.

V nadaljevanju muzeja so predstavljene številne jaslice iz celega sveta. V novem delu so prostori namenjeni samostojnim prostorskim postavitvam večjih jaslic. Razstava se konča z reprodukcijo freske iz Greccia, prvih jaslic sv. Frančiška Asiškega, osvetljena skozi opečno čipko, ki prepušča svetlobo in ustvarja igro svetlobe in sence.

Muzej jaslic Brezje je odprt vsako soboto in nedeljo od 9. do 16. ure.

Jože Jan