Fotografija je simbolična. (foto: Pixabay)

Desetega decembra 1979 je Mati Terezija prejela Nobelovo nagrado za mir. V svojem govoru na slovesnosti ob podelitvi nagrade je razmišljala o revščini, ljubezni in miru.

Njen govor je še vedno aktualen. Za največjega rušilca miru je označila umetni splav: “Kajti če lahko mati umori lastnega otroka v svoji maternici, kaj še bi preprečilo tebi in meni, da se pobijava? […] Narodi, ki so legalizirali splav, so najrevnejši narodi. […] Skupaj sprejmimo trdno odločitev, da bomo rešili vsakega majhnega otroka, vsakega nerojenega otroka, da se rodi. Borimo se proti splavu s posvojitvijo. […] Molimo, da bi imeli pogum stati ob strani nerojenemu otroku in mu dali priložnost ljubiti in biti ljubljeni. […] In da je ljubezen resnična, mora boleti. […] Ljubite se drug drugega, dokler ne boli, vendar ne pozabite, da je veliko otrok, veliko moških in žensk, ki nimajo tega, kar imate vi. In ne pozabite jih ljubiti, dokler ne zaboli. […] Molimo skupaj k Bogu, naj nam da poguma, da varujemo nerojenega otroke, kajti otrok je največji božji dar družini, narodu in vsemu svetu.” Oglej si nagovor 🙂

Pravica do splava?

Kako se Ustava Republike Slovenije opredeljuje do življenja?

  • 17. člen se glasi: “Človekovo življenje je nedotakljivo. V Sloveniji ni smrtne kazni.” Splav kot nasilna smrt nerojenega človeka je po svoji naravi protiustaven.
  • 14. člen ustave se glasi: “V Sloveniji so vsakomur zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine, ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino. Vsi so pred zakonom enaki.” Nerojen otrok pred zakonom ni enak z drugimi. Njemu niso zagotovljene enake človekove pravice in temeljne svoboščine in sicer zaradi njegove osebne okoliščine: ker še ni rojen, ker je v maminem trebuhu, ne zunaj njega.
  • 55. člen ustave pravi: “Odločanje o rojstvih svojih otrok je svobodno. Država zagotavlja možnosti za uresničevanje te svoboščine in ustvarja razmere, ki omogočajo staršem, da se odločajo za rojstva svojih otrok.” Ta člen podporniki splava razlagajo kot ustavno pravico do splava, čeprav o tem ne govori. Ta člen ne govori o splavu, ampak o tem, da staršev nihče ne sme siliti koliko otrok bodo imeli in kdaj jih bodo imeli. O rojstvu otroka se odloča pred spočetjem. Ko je otrok spočet, je že nosilec pravice do življenja: zanj velja ustavna pravica nedotakljivosti življenja in prepoved diskriminacije na podlagi katerekoli osebne okoliščine.

 

Pričevanje: posilstvo, splav, depresija … in vendar Luč.

Marija se je rodila peta po vrsti. Mama in oče je nista želela, a je bilo za splav prepozno. “Trije bratje, sestra, ata pijanec, mama živčna razvalina in jaz, to je bila naša družina. Otroci smo bili krščeni, vere nismo prakticirali” nam je v oddaji Srečanja začela pripovedovati svojo življenjsko zgodbo gospa Marija. Preberi celotno pričevanje 🙂

PODPRI ŽIVLJENJE!”Kar more, to mož je storiti dolžan!” Simon Gregorčič.

Molimo za življenje!

Božja beseda ima moč, da zareže bolj ostro kot vsak meč, da namoči vse, kar je suho, da spreminja srca in življenje. V tej veri bomo molili z branjem Svetega pisma. Molili bomo skupaj oziroma drug za drugim za življenje vseh otrok, rojenih in nerojenih, ter za življenje vseh mam in očetov, tistih s strtim srcem kot tistih, ki še bijejo boj odločanja. Pridružite se nam!

Pohod za življenje