Oče Amorth je bil več kot trideset let rimski eksorcist. (foto: Angela Musolesi / Wikipedia)

Gabriele Amorth. Za to ime ste verjetno že slišali. Gre za duhovnika, ki je zadnja leta pred svojo smrtjo – umrl je leta 2016 – deloval kot eksorcist.

Rodil se je 1. maja 1925 v Modeni, v duhovnika je bil posvečen leta 1954 kot član Družbe sv. Pavla (mnogi jih imenujejo pavlinci, vendar jih ne smemo zamenjevati s precej starejšo redovno skupnostjo sv. Pavla Puščavnika). Za eksorcista je bil v rimski škofiji imenovan leta 1986, štiri leta kasneje je ustanovil skupaj s še petimi duhovniki Mednarodno združenje eksorcistov in postal njegov predsednik. Vodil ga je dvajset let. Po lastni izjavi je opravil v življenju več kot 80 tisoč eksorcizmov.

V slovenščini so izšle tudi nekatere njegove knjige, kot npr. Izganjalčeva pripoved, Bog, lepši od hudiča, ter Sodila nas bo ljubezen (v soavtorstvu).

Sedaj bo njegova življenjska zgodba prišla na filmsko platno, kar je verjetno posledica dejstva, da so eksorcizmi vedno burili človekovo domišljijo, zato je zanimanje javnosti za takšne teme veliko. Glavno vlogo, torej samega očeta Amortha, igra Russell Crowe. Film bo nosil naslov Papežev eksorcist (The Pope’s Exorcist), režira ga Julius Avery.

Po naših podatkih bo film že v kratkem v kinematografih.

Seveda ne bo šlo za edino filmsko upodobitev izganjalčeve pripovedi. Leta 2018 je William Friedkin, ki je leta 1972 posnel film Izganjalec hudiča, po mnenju mnogih najboljšo grozljivko v zgodovini, predstavil dokumentarni film Hudič in oče Amorth, v katerem je zabeležen dejanski obred eksorcizma, ki ga je maja 2016, nekaj mesecev pred svojo smrtjo, opravil tedaj 91-letni oče Amorth.

C. R.