foto: twitter X

Včeraj so se v Ljubljani zbrali številni podporniki življenja in se podali po ulicah glavnega mesta. Tu se sliši glas tistih, ki ga nimajo, torej nerojenih otrok ter tudi njihovih mater in očetov v stiski. 

Pohod za življenje se je začel s slovensko himno!

 

V živo lahko Pohod za življenje spremljate na spodnji povezavi:

Poteka tudi provokativni protishod Za avtonomijo naših teles, s sloganom Moje telo, moja odločitev, h kateremu poziva aktivistka Sara Štiglic.

Otroci so bogastvo človeštva. Naša dolžnost je, da ustvarjamo razmere, v katerih bodo vsem otrokom, rojenim in nerojenim, zagotovljene vse temeljne človekove pravice, vključno s pravico do življenja.

V iniciativi Pohod za življenje opozarjajo na predpise, ki ščitijo življenje od spočetja do naravne smrti in nerojenim otrokom priznavajo status osebe. 17. člen Ustave RS pravi, da je “človekovo življenje nedotakljivo“, 18. člen: “Nihče ne sme biti podvržen mučenju, nečloveškemu ali ponižujočemu kaznovanju ali ravnanju.” Pri samem splavu kot tudi pri evtanaziji gre za mučenje najbolj nemočnih. Država priznava človečnost nerojenega otroka, in sicer v 20. členu zakona o pokopališki dejavnosti, ki dovoljuje pokop ali upepelitev mrtvega otroka, ne glede na njegovo gestacijsko starost, ter v 125. členu zakona o dedovanju, ki govori o tem, da lahko že nerojeni otrok deduje po svojih starših.

 

 

Janja Kolec pripoveduje težko izkušnjo glede opravljenega splava, ki ga obžaluje. (foto: Twitter)

Več o težki izkušnji Janje Kolenc si lahko preberete TUKAJ.

Vse ženske s podobnimi stiskami vabijo v Zavod Živim!  Tu vam bodo strokovno pomagali.

Hrvaška predstavnica Pohoda za življenje Željka Majkić je zdravnica. (foto: zajem zaslona)

Na Pohodu za življenje so spregovorili tudi o nesprejemljivosti evtanazije.

Gospa Milena Malovrh o svoji izkušnji ob umirajočem očetu. (foto: zajem zaslona)

Tisoči podpornikov Pohoda za življenje po Ljubljani so odšli po Ljubljani.

foto: zajem zaslona

foto: zajem zaslona

foto: zajem zaslona

Pohod za življenje po ljubljanskih ulicah. (foto: zajem zaslona)

foto: zajem zaslona

Pohod za Življenje po ljubljanskih ulicah je končan. Nadaljuje se osrednji program dogodka.

foto: zajem zaslona

Zdravnik Janez Rifel, specialist družinske medicine, pripoveduje, da so zdravniki ZA življenje, tudi zaradi Hipokratove prisege: Življenje je absolutna vrednota in se ga varuje od naravnega spočetja in do naravne smrti.

foto: zajem zaslona

Zbrane je nagovoril tudi ljubljanski nadškof Stanislav Zore: Bodimo ZA življenje! Za to je potrebna svoboda. Ne bežimo pred življenjem!

foto: zajem zaslona

S pesmijo se končuje letošnji Pohod za življenje. Se vidimo naslednje leto po različnih slovenskih mestih.

 

Nada Žgur in Helena Kos (foto: zajem zaslona)

Zaplesali so še Jerusalemo.

foto: zajem zaslona
Ob tem navajajo naslednja dejstva:

 

  • V Sloveniji je bilo leta 2021 po informacijah Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja v bolnišnicah odvzeto življenje vsaj 2926 otrokom. Tem je treba prišteti še otroke, ki so izgubili življenje po 10. tednu nosečnosti v kemičnih splavih z uporabo abortivne kontracepcije in v postopkih zdravljenja z biomedicinsko pomočjo, ki jih državna statistika ne beleži. V Sloveniji je bilo od leta 1952 v postopkih splava odvzeto življenje več kot 700.000 nerojenim otrokom. To je grozljivo in nesprejemljivo. S tem je bila Slovenija nasilno oropana številnih lepih obrazov in talentov, ki bi danes živeli v naši lepi domovini. Življenje vsakega otroka je dragoceno in ga je treba varovati. Vsak otrok ima pravico do rojstva, mame in očetje pa vso podporo države in družbe. Prav tako pa ima država dolžnost, da pomaga vsem materam v stiski, da bodo lahko zaščitile in rodile svoje otroke.
  • Zbrani na Pohodu za življenje kot nesprejemljivo ocenjujemo odločitev vlade Roberta Goloba in strank vladajoče koalicije (Svoboda, Socialni demokrati in Levica), ki je takoj po nastopu najprej ukinila Urad za demografijo. V času, ko se Slovenija sooča s prenizko rodnostjo in starajočo se družbo, je vlada ukinila edino ustanovo v naši državi, ki si je prizadevala za dvig rodnosti in za ustvarjanje razmer, ki bodo vsem družinam omogočile odločitev za rojstvo otrok. Zato predsednika Roberta Goloba pozivamo, da v središče svoje politike postavi otroke in družine ter znova ustanovi Urad za demografijo. Otroci in družine so namreč edina rešitev za Slovenijo in njene probleme z zdravstvenim, socialnim, pokojninskim in ekonomskim sistemom.
  • Zbrani na Pohodu za življenje odločno zavračamo odločitve župana Zorana Jankovića, ki je v zadnjih mesecih podražil vrtce v Ljubljani, zmanjšal površino vrtcev na enega otroka, ukinil prevoz za otroke s posebnimi potrebami in zavrnil podporo staršem novorojenih otrok v višini 1000 evrov. S tem je dokončno razkril svojo radikalno vizijo kot tisti, ki nasprotuje otrokom, ženskam, družinam in prihodnosti našega glavnega mesta.
  • V letu, ki je pred nami, hočejo poslanci vladne koalicije uzakoniti medicinsko zastrupitev bolnih in ostarelih. Zbrani na Pohodu za življenje to namero ocenjujemo kot nesprejemljivo in zavržno. Zdravstvene in socialne ustanove morajo ostati starejšim in bolnim prijazne ustanove, ne pa ustanove, v katerih jih bodo zastrupili oz. jih nagovarjali k zastrupitvenemu samomoru. To je radikalna oblika nasilja, kaznivo dejanje in v nasprotju z ustavo.

Zbrane na Pohodu za življenje veselijo informacije, da vedno več mladih v Sloveniji podpira pravico nerojenih otrok do življenja. To daje upanje, da je zagovornikov življenja vedno več in da se bližamo času, ko bomo s skupnimi močmi odpravili zavajajočo razlago 55. člena Ustave, ki je kontroverzna pravna podlaga za vsakodnevne usmrtitve nerojenih otrok v bolnišnicah. Prihodnost bo pokazala, da so zagovorniki 55. člena ustave na napačni strani zgodovine in da prihodnost pripada samo tistim, ki spoštujejo življenje od spočetja do naravne smrti.

P. J., C. R., Nova24TV.si